To je to što me zanima!

Prodavaonica s najvećim prometom po kvadratu slavi svoj 25. rođendan

Prošlo je već četvrt stoljeća od kada je Super Konzum Vukovarska prvi put otvorio svoja vrata, a od tada je u njemu napravljeno više od 30 milijuna računa za kupnju
Vidi originalni članak

Davne 1995. na 2075 m2 prodajnog prostora otvoren je Super Konzum Vukovarska koji je, pružajući kompletnu uslugu po svim odjelima, redefinirao značenje pojma maloprodaja u Hrvatskoj, ali i u regiji. Rađen po francuskom konceptu, Super Konzum Vukovarska bio je prva prodavaonica supermarket formata koja je bila pionir u mnogočemu. Kupcima je svakodnevno nudila svježe voće i povrće u prvoj samoposlužnoj tržnici u zatvorenom prostoru, a njezini zaposlenici bili su prvi koji su se koristili digitalnim vagama. Svakodnevno je bio dostupan bogat izbor mesa, a imala je i vlastitu pakirnicu koja je, osim za Super Konzum Vukovarska, pakirala meso i za druge prodavaonice. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da se upravo u Super Konzumu Vukovarska nalazila i prva pekarnica u maloprodajnom prostoru, a vlastitim pekarskim proizvodima opskrbljivala je i druge prodavaonice. Osim što je bila predvodnik u razvoju peciva, prva je u ponudi imala i svježe kolače u kojima su kupci svakodnevno mogli uživati. U Konzumovoj prodavaonici u Vukovarskoj nalazila se i prva cvjećarnica u sklopu prodajnog prostora u kojoj su bili zaposleni vrhunski cvjećari koji su sudjelovali na Floraartu i u to vrijeme nosili titulu najboljih u Hrvatskoj. Uz to, Super Konzum Vukovarska prva je prodavaonica u Hrvatskoj koja je napravila dnevni promet od milijun kuna i prva koja je napravila dnevni promet od 2 milijuna kuna, a zahvaljujući oko 2.600 kupaca koji prosječno svaki dan obavljaju svoju kupnju upravo ovdje, ima i najveći promet po kvadratu.

SK Vukovarska su svi njegovi zaposlenici

Upravo je zahvaljujući marljivim zaposlenicima i njihovom predanom radu Super Konzum Vukovarska uvijek iznova postizao zavidne prodajne rezultate, a uloženi trud prepoznavali su kroz sve ove godine i zadovoljni kupci koji su se zbog toga i vraćali. Svakodnevne napore koje je ovaj Super Konzum ulagao kako bi svojim kupcima nudio vrhunski asortiman proizvoda prepoznala je Trgovačka škola u Zagrebu, koja je upravo ovu prodavaonicu odabrala za praksu svojih učenika, a mnogi od njih kasnije su se i zapošljavali u Konzumu. U Super Konzumu Vukovarska i danas radi nekoliko zaposlenika koji su u prodavaonici bili od samog otvorenja, a neki su napredovali i do rukovodećih pozicija. Mario Smoljan i Romeo Božić svoj poslovni put započeli su još kao đaci u Super Konzumu Vukovarska, a danas kao voditelji dvaju Super Konzuma organiziraju i vode timove od 60 do 80 ljudi.

Iako je postojala određena doza straha od nepoznatog, čovjek se treba odvažiti i prihvatiti izazove. Trebamo se puniti znanjima i iskustvima, prilagođavati u hodu te, uz malo sreće, ispisivati nove stranice uspješnog poslovanja“, zaključio je Romeo Božić, voditelj Super Konzuma Botinec kojeg uz Konzum ne vežu samo lijepe uspomene na vlastiti poslovni uspjeh, već i činjenica da je i svoju buduću suprugu upoznao upravo u Super Konzumu na Sarajevskoj.

U ono je vrijeme bila čast raditi u Super Konzumu na Vukovarskoj jer je bio prva poslovnica takvog formata. Mi zaposlenici smatrali smo ga elitnom prodavaonicom i za mnoge je postao odskočna daska“, prisjeća se Mario Smoljan, voditelj Super Konzuma Sesvete.

Neki zaposlenici poput Sanje Kantardžić, Ivanke Krajinović i Miroslava Carena u Super Konzumu Vukovarska već su svojevrsni starosjedioci. „U Vukovarsku sam došao 94'. Tada su najbolje radnike iz drugih poslovnica premještali u Vukovarsku jer je to bila elitna poslovnica“, objašnjava Miroslav Caren koji u Konzumu radi gotovo 35 godina. Ivanki Krajinović, voditeljici Odjela delikatese, pekarnice i gastra, prva je, pak, asocijacija na SK Vukovarska broj kupaca koji je svakodnevno pristizao u prodavaonicu te se prisjeća kako su se nekada sirevi dnevno rezali na tone. Sanji Kantardžić, voditeljici Odjela neprehrane, Super Konzum Vukovarska s vremenom je postao praktički drugi dom. „Uvijek sam osjećala toplinu i ugodnu radnu atmosferu. Znala sam da se svojim kolegama uvijek mogu obratiti za pomoć i da si međusobno čuvamo leđa.“ No ono oko čega se svi slažu jest činjenica da su se trud i rad uvijek cijenili u Konzumu, a priliku za napredovanjem mogao je dobiti svatko tko je pokazao marljivost i predanost poslu.

Prema Super Konzumu u Vukovarskoj, osmišljene su i mnoge druge Konzumove prodavaonice tog formata, a iako je zahvaljujući svojim inovacijama još prije 25 godina ušla u povijest, 68 zaposlenika Super Konzuma Vukovarska svojim marljivim radom i dalje svakodnevno opravdava povjerenje brojnih vjernih kupaca.

Idi na 24sata