To je to što me zanima!

Proizvodnju nafte dugu 60 godina nije zaustavio ni virus

Stružec je najveće i jedno od najstarijih naftnih polja u Hrvatskoj, na kojem se proizvede oko 330 tona nafte na dan. U proizvodnju je pušteno 9. svibnja 1960. godine, a na njemu su trenutno aktivne 64 naftne bušotine
Vidi originalni članak

Naftno polje Stružec nalazi se nedaleko od Popovače i spada u Ininu Proizvodnu regiju središnja Hrvatska. Stružec je najveće i jedno od najstarijih naftnih polja u Hrvatskoj, na kojem se proizvede oko 330 tona nafte na dan. U proizvodnju je pušteno 9. svibnja 1960. godine i danas slavi 60. obljetnicu. Tijekom tih 60 godina proizvedeno je više od 17,6 milijuna tona nafte. U okviru polja nalazi se i Otpremna stanica Stružec, koja služi kao središnja točka za prihvat i otpremu nafte s gotovo svih polja u Hrvatskoj prema rafineriji.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video 60 godina proizvodnje

Preventivne mjere zaštite

I na polju Stružec sve aktivnosti prilagođene su situaciji izazvanoj koronavirusom, a zaštita zdravlja i sigurnost radnika su prioritet. Svi radnici dobili su upute od kompanije koje su u skladu s odredbama Stožera civilne zaštite o ponašanju na radnome mjestu. Korištenje zaštitnih sredstava (maske, rukavice, naočale) obaveza je svih zaposlenih, radne prostorije učestalo se čiste i provjetravaju, a radne površine dezinficiraju. O tome, ali i kakav je osjećaj raditi na naftnom polju s ovako dugom tradicijom proizvodnje, ispričali su Inini radnici, od kojih neki u Ini rade gotovo pola svog života.  


- Ponosan sam na to što radim četiri godine na najvećem hrvatskom naftnom polju. To je i velika odgovornost kako bismo ovdje nastavili s proizvodnjom i nakon šest desetljeća. Držao sam se svih preventivnih mjera i uputa, a iako je u početku svugdje bila nestašica zaštitne opreme, mi smo je dobili odmah - kaže Denis Kosanović, viši mobilni operater. Njegov kolega Miroslav Cvitanović, samostalni operater sustava - vatrogasac, na ovom poslu radi već 35 godina.

- Naravno da je osjećaj ponosa prisutan jer je i moj doprinos ugrađen u povijest najvećeg naftnog polja u zemlji. Bili smo disciplinirani i prije ove situacije, u procesu proizvodnje nafte i plina bilo nam je lakše sve to podnijeti. Oduvijek njegujemo timski duh, koji nam je i ovog puta puno pomogao - naglašava Miroslav. 

Velikim stažem u Ini može se pohvaliti i Željko Durbek, samostalni operater sustava
- Na polju Stružec radim već 22 godine. Kad idem na posao, osjećam se kao da idem kući jer svoje kolege smatram i svojom drugom obitelji, a ovo naftno polje drugim domom - priča Željko i napominje da je na početku korona krize bilo nelagode s obzirom na situaciju u zemlji, ali brzo se priviknuo, tako da ponekad zaboravi da kriza i dalje traje. Napominje i da je timski rad važan kao i u sportu, gdje ne pobjeđuje najbrži, najveći, najviši nego onaj koji je spreman biti timski igrač. 

Zaraze se nije bojao ni Vanja Vaniček, strojar KS, koji u Ini radi već 14 godina.
 - Poseban je osjećaj kad imaš priliku raditi na najvećem naftnom polju. Uz upute poslodavca situaciju s koronavirusom uspješno smo držali pod kontrolom. Pazili smo na sebe, ali i jedni na druge - napominje Vanja naglašavajući da se uz dobru organizaciju sve nedaće prebrode.

Podržava to i Dubravko Šajn, samostalni operater sustava, koji već 38 godina, točnije od 1982., radi u  Ini i više od pola života proveo je ovoj kompaniji. 
-  Zadovoljstvo mi je što i ja imam priliku biti dio ove uspješne priče. Odgovorni smo prema svojem poslu i znamo koliko je važno odraditi ga kako bi polje Stružec i nakon 60 godina neometano proizvodilo. S obzirom na to da smo bili disciplinirani i prije ove nepogode, ali i uz naš timski rad, koji smo prakticirali i prije, uspješno smo savladali novi izazov, COVID-19. Na našem se polju vodimo i motom 'Svi za jednog – jedan za sve' - napominje Dubravko.


INA nastavlja s proizvodnjom u Strušcu

S obzirom na zrelost ovog polja, INA u planu ima njegovu revitalizaciju, a primijenila bi se i proizvodnja EOR metodom koja podrazumijeva utiskivanje CO2 u ležišta polja, čime se povećava iscrpak nafte, ali i trajno skladišti CO2 koji bi inače završio u atmosferi.

- Obljetnica polja Stružec dokaz je Inine dugogodišnje ekspertize na području istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Hrvatskoj. Iako smo suočeni s posljedicama koronavirusa i gospodarskom krizom, koja je zbog povijesno niskih cijena nafte i pada potražnje značajno pogodila naše poslovanje, uspješno smo osigurali kontinuitet proizvodnje na hrvatskim poljima, što pridonosi i sigurnosti opskrbe. Kriza će nas usporiti, ali nas neće zaustaviti. Moramo pripremiti našu kompaniju kako bismo razdoblje poslije krize dočekali spremni. Nedavno smo dobili prava na tri nova istražna područja u Hrvatskoj što nam daje priliku ostvariti sve pozitivne efekte koje nova otkrića nafte i plina mogu imati na domaće gospodarstvo i cijelu zajednicu - kaže Tvrtko Perković, operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

 

Idi na 24sata