To je to što me zanima!

Pronađite posao zahvaljujući besplatnim radionicama

Prošlu godinu obilježili su brojnim radionicama za osnaživanje nezaposlenih i mogućnostima zaposlenja diljem gradova Zagrebačke županije, a trenutno drugi ciklus projekta u Zaprešiću, Samoboru, Vrbovcu i Svetom Ivanu Zelinu privode kraju
Vidi originalni članak

Hvalevrijedan projekt Pametno i aktivno do sigurne budućnosti, Kluba za zapošljavanje RADO završava s drugim ciklusom radionica za usavršavanje nezaposle­nih u snalaženju na tržištu rada. Prošlu godinu obilježili su brojnim radionicama za osnaživanje nezaposlenih i mogućnostima zaposlenja diljem gradova Zagrebačke županije, a trenutno drugi ciklus projekta u Zaprešiću, Samoboru, Vrbovcu i Svetom Ivanu Zelinu privode kraju.

Intencija klubova za zapošlja­vanje bila je pomoć dugotrajno nezaposlenim osobama i osobama koje spadaju u skupinu teže zapošljivih. Nakon početnih radionica osobe iz navedenih skupina sve više su se uključivale u radionice što nam daje povratnu informaciju da je koncept dobro osmišljen i potreban za dugotrajno nezaposlene osobe kako bi se ponovno aktivirale na tržištu rada”, istaknuo je Tomislav Komanović iz Razvojne agencije Zagrebačke žu­panije, jednog od inicijatora projekta. Komanović je dodao i kako će Razvojna agencija Zagrebačke županije u surad­nji s projektnim partnerima, nastojati uspostaviti daljnji rad klubova za zapošljavanje prijavljivanjem projekata na natječaje Europske unije koji će imati za cilj osnaživanje ranjivih skupina.

Krunoslav Knežević voditelj kluba za zapošlja­vanje RADO zadovoljan je odazivom: „U drugom ciklusu, jesen/zima 2019/2020, uz pomoć HZZ Regionalni ured Zagreb, uspjeli smo, naročito u Zelini, Samoboru i Zaprešiću, okupiti dosta kandidata zain­teresiranih za daljnje ospo­sobljavanje. Kandidati su prak­tično vježbali predstaviti se poslodavcu, napisati zamolbu i životopis, neverbalno komu­nicirati i prepoznavati takvu komunikaciju kod sugovornika, saznati osnove o brandiranju i online marketingu. Najvažnije što su naučili prepoznavati su vlastite greške u komuni­ciranju te su se oslobodili da otvore teme koje ih zanimaju i međusobno raspravljaju.

U drugom ciklusu projekta održano je preko 70 besplat­nih radionica s više od 50 sudionika, a čak 20 sudionika se zaposlilo tijekom radionica. Dvoje polaznika osnovalo je svoje obrte, troje ih čeka da HZZ krene s dodjelama pot­pora za samozapošljavanje, a čak dvadeset ih je pred kraj osposobljavanja za suradnika u pisanju europskih projekata među kojima četvoro trenut­no razrađuju poslovni plan za samozapošljavanje, a ra­dionice održavaju online radi situacije s mjerama zaštite.

Snježana Lisica, polaznica radionica u Zaprešiću podije­lila je s nama svoje iskustvo s osposobljavanjem za pisanje EU projekata. „Radionice su me osnažile za traženje posla i ukazale mi na brojne sitnice kojih nismo ni svjesni prilikom prijave na posao, od pisanja životopisa do škakljivih pita­nja na razgovoru za posao. Kako trenutno pohađam program za pisanje i proved­bu projekata, osmislila sam aplikaciju kojom bi učenike zainteresirali za školovanje u deficitarnim obrtničkim za­nimanjima“, priča te izražava žaljenje što postoji negativna stigma deficitarnih zanimanja. „Poslodavci nemaju koga za­posliti, a razvojem aplikacije to želim promjeniti - poticanjem mladih da razmisle o ovim zanimanjima“. Po završetku radionica Snježana Lisica nada se poslu suradnika za pi­sanje i provedbu EU projekata i realizaciji aplikacije.

Idi na 24sata