To je to što me zanima!

Pročitaj rječnik osnovnih kulinarskih pojmova i što znače

Odlično se snalazite u kuhinji, ali imate dojam da će vam mozak eksplodirati od nepoznatih pojmova kad po internetu tražite malo zahtjevnije recepte ili zalutate na stranice profesionalnih kuhara?
Vidi originalni članak

U eri pomame za „fensi“ pojmovima katkad zaista nedostaje jednostavnih objašnjenja. Tako obično zalijevanje jela u pećnici da se otpusti sloj na dnu posude ispadne nešto za što postoji riječ, a da vam to nikad nije ni palo na pamet! Baka bi vam jednostavno rekla: „Metni malo vode da ti ne progori najfinije na dnu!“, a internet će vam reći da glazirate ako ste stavili meso u pećnicu i s vremena na vrijeme ga prelijevate masnoćom u kojoj se peče.

Meso ste prije pečenja više nego vjerojatno marinirali odnosno napacali. To samo znači da ste ga ostavili da stoji u tekućini i začinima neko vrijeme prije pečenja. Kad smo kod mesa, sigurno ga svakog tjedna tranširate te ga tako raskomadanog odvajate za više obroka. Pustite li ikada, tijekom pripreme, da višak tekućine ispari do željene gustoće, reducirali ste i dobili ukusan preljev.

S rastom popularnosti kineske kuhinje rezanje povrća na štapiće postalo je uobičajenije premda pojam koji to opisuje - julienne - nije ušao u svakodnevnu uporabu. Redovno i sotirate, iako vjerojatno ne zovete tako ono kada povrće kratko prepržite na vreloj masnoći da zadrži nutrijente i hrskavost.

Nedjeljna juha ne bi bila dobra bez degresiranja, odnosno odvajanja masnoće. Znate li da ste, napravite li čistu mesnu juhu, skuhali bujon? I da jela na žlicu i umake često legirate, i to kad ih zgušnjavate? Neke smo pojmove potpuno usvojili, pa uredno blanširamo, a usput i frapiramo jer povrće odmah treba preliti ledenom vodom da bi se zaustavilo kuhanje.

Slastičarstvo je hit, a slastičarski blogovi odavno su osvojili internet. Tako je danas meringue popularniji od bakinih slatkih puslica i svi su čuli za ganache, kremu od vrhnja u koje se prije točke vrenja umiješa pravi omjer čokolade. Poželite li zadiviti goste, flambirajte banane. Samo nemojte zapaliti kuhinju dok ih na tavi zalijevate rumom ili nekim drugim alkoholom!

Kad u receptu pronađete strani pojam, ne dajte se zbuniti! Nikad nećemo saznati koliko je savršenih recepata u prošlosti nastalo baš zbog krivo protumačene terminologije. Prilagodite i vi svjetsku kuhinju svome ukusu, uz malu pomoć gotovih Brzo & Fino umaka.

 

 

Idi na 24sata