To je to što me zanima!

Roditelji, oprez! Jeste li i vi pali u zamku "sharentinga"?

Danas gotovo da ne postoje roditelji koji fotografije svoje djece ne objavljuju na nekoj od društvenih mreža. Navedeni fenomen se toliko raširio da je čak dobio i svoj naziv
Vidi originalni članak

Danas gotovo da ne postoje roditelji koji fotografije svoje djece ne objavljuju na nekoj od društvenih mreža. Navedeni fenomen se toliko raširio da je čak dobio i svoj naziv. Riječ je o "sharentingu" koji je spoj dviju riječi - sharing/dijeljenje + parenting/roditeljstvo. Roditelji podlegli ovom fenomenu zatrpavaju društvene mreže fotografijama svoje djece, a stručnjaci upozoravaju da će zbog toga do kraja sljedećeg desetljeća biti ukradeno dvije trećine identiteta.  

Ponos i opčinjenost svojom djecom roditelje tjera da cijelom svijetu pokažu njihove fotografije. Ne razmišljaju da time krše djetetovu privatnost i ugrožavaju sigurnost djece. Osim fotografija, često otkrivaju i ostale osobne informacije djeteta.  A sve što je jednom objavljeno, ostaje zauvijek na Internetu. 

Iako je na snagu stupila nova Opća uredba o zaštiti osobnih podataka koja korisnicima jamči više privatnosti i bolju zaštitu, treba biti oprezan i spriječiti neoprezne objave.

Naravno da želite ovjekovječiti svaki trenutak djetetovog odrastanja, ali pripazite što i kako objavljujete na društvenih mrežama. Umjesto da ste vječno u potrazi za najboljim fotografijama i skupljanjem lajkova na društvenim mrežama, iskoristite kvalitetno vrijeme s djetetom. 

Predložite mu da zajedno fotografirate analognim fotoaparatom, a nakon što razvijete fotografije, napravite prezentaciju događaja na velikom platnu. Pozovite obitelj, rodbinu i prijatelje i svi se zabavite uz male zalogaje i sokove. To je ono što će dijete pamtiti.

Osim toga, možete kreirati i foto album s aktivnostima. Svaki album neka ima svoju temu. Tako možete imati albume s raznih izleta, aktivnosti ili dok radite zajedno nešto što volite. Djetetu će to biti jako zanimljivo, a uvijek vam ostaje uspomena za cijeli život. U takve albume možete umetati i djetetove crteže, napisane ideje ili čak i slike izrezane iz novina. Prenesite svaku vašu ideju u album. 

Stručnjaci naglašavaju da je bitna kvaliteta, a ne kvantiteta kod provođenja zajedničkog vremena s djetetom. Djeca se povezuju u trenutku kada se osjećaju dovoljno sigurnima. Smatra se da je za to dovoljno već i 15 minuta kvalitetno provedenog vremena. Ako dijete osjeti povezanost, osjeća se voljeno, sigurno i emocionalno puno. Stoga, osigurajte djetetu vrijeme koje je posvećeno samo njemu. Uključite u to vrijeme igru, maženje, razgovor i pitanja. Samo tako, dijete će razviti povezanost s vama i bit će sigurno da u vama ima oslonac, pažnju i podršku. 

Da biste dobili predivne uspomene u kojima ćete moći uživati i kada vaše dijete odraste, važna je dobra oprema za fotografiranje. Osim kvalitetnog fotoaparata, trebat će vam i platno kojeg ćete postaviti na zid. 

Ne radi se o velikim novčanim izdacima, ali dovoljno visokim da vam poremete mjesečne financijske planove. No, ne brinite. Uz brzinske kredite Ferratum banke, sve je moguće i to bez odlaska u banku. Odaberite svotu koja vam je potrebna i iznos mjesečne rate te veselo i u društvu svojih mališana krenite u bilježenje vaših zajedničkih trenutaka. 

Ispunite online obrazac na internetskoj stranici Ferratum banke i odaberite neki od kredita. U ponudi su i online pozajmice i zajmovi te čak i sms pozajmice. Sms pozajmice praktične su ako niste pored računala. Posegnite za mobilnim telefonom i uskoro ćete s operaterom dogovoriti sve detalje. Novac na vašem računu može biti već za 15 minuta!

Nakon što ste u online obrazac unijeli sve svoje osobne podatke, čeka vas još samo procjena kreditne sposobnosti i osobna identifikacija. No, ni sada ne morate odlaziti u banku. Fotografiju kartice tekućeg računa i osobne iskaznice možete priložiti online! 

U kratkom roku dobit ćete mail potvrde kredita, a kojeg potpisanog i uz jamstvo za kredit, morate dostaviti u banku. To je ujedno i posljednji korak, a nakon toga, novac će vrlo brzo (ovisno o trajanju međubankovnog transfera) sjesti na vaš tekući račun. Nema odugovlačenja, nepotrebnih provjera i čekanja. Sve je jednostavno i u trenu gotovo. 

Uključite u stvaranje uspomena svoga djeteta puno zajedničkih i kvalitetno provedenih trenutaka. To je ono čega će se mališani sjećati i što će pamtiti cijeli život. Fotografije ne moraju biti savršene, jer upravo su one nesavršene i spontane na kraju svima i najdraže. 

Idi na 24sata