To je to što me zanima!

Sport je više od natjecanja, a Erste Plava liga i ove godine djecu uvodi u svijet sporta

Našoj djeci nedostaje skoro 100.000 kilometara u periodu aktivnog razvoja mozga”, kaže dr. Ranko Rajović
Vidi originalni članak

Kada govorimo o sportu, naročito u dječjem uzrastu, treba reći da je on puno više od vježbanja, treninga i natjecanja. Sport ima i velik utjecaj na rast i razvoj djeteta. Kroz sudjelovanje u sportskim aktivnostima, djeca ne samo da razvijaju svoje tjelesne sposobnosti, već i stječu vrijedne životne lekcije i vještine koje će ih pratiti kroz cijeli život.

Jedna od važnih uloga sporta je njegov utjecaj na samopouzdanje djeteta. Kroz svaki trening i natjecanje, djeca stječu spoznaju o važnosti postizanja ciljeva i prevladavanja različitih izazova koji su pred njih stavljeni. Svaki uspjeh, pritom, jača njihovo samopouzdanje, čineći ih sigurnijima u sebe i svoje sposobnosti.

Sport promiče zdrav način života kod djece

Disciplina i predanost su još dva važna aspekta koje sport razvija kod djece. Redoviti treninzi zahtijevaju disciplinu, a suočavanje s izazovima natjecanja uči ih kako se nositi s pobjedama i porazima. Kroz ovaj proces, djeca uče važnost postavljanja ciljeva i rada na njihovom ostvarenju, stvarajući temelje za uspjeh u svim područjima života.

Sport također promiče zdrav način života kod djece. Aktivno sudjelovanje u sportskim aktivnostima poboljšava tjelesno zdravlje, jača imunološki sustav i smanjuje rizik od bolesti.

Utjecaj fizičke aktivnosti kod djece na razvoj motoričkih sposobnosti je velik. Sudjelovanje u sportu potiče koordinaciju, agilnost i motoričke vještine kod djece, što je ključno za njihov cjelokupni razvoj.

Erste Plava liga predstavlja izvrstan primjer kako natjecanje za djecu potiče fizičku aktivnost i uključivanje u sport. Kroz ovo najveće dječje atletsko natjecanje u Hrvatskoj, tisuće djece u svim našim regijama imaju priliku iskusiti radost natjecanja, izgraditi prijateljstva i razviti ljubav prema sportu. 

I ove godine će učenice i učenici od 1. do 6. razreda na kvalifikacijama u Vukovaru, Osijeku, Čakovcu, Varaždinu, Zagrebu, Puli, Rijeci, Zadru, Kninu i Makarskoj imati priliku natjecati se protiv svojih vršnjaka u trkačkim, skakačkim i bacačkim disciplinama i izboriti nastup na finalu na Boris Hanžeković memorijalu.

Djeci nedostaje 100.000 kilometara kretanja

Roditelji, nastavnici i treneri imaju mogućnost sudjelovanja na NTC seminarima doktora Ranka Rajovića o utjecaju sporta na razvoj dječjeg mozga i učenju kroz igru, a djeca u sportskom kampu Blanke Vlašić i dr. Rajovića.

“Pitao sam roditelje gradske djece koliko im djeca dnevno prijeđu kilometara. Netko kaže 2-3, netko 3-4. A fiziološki zdravo dijete mora prijeći preko 20 kilometara. Njima nedostaje dnevno 20 kilometara. To znači da našoj djeci nedostaje skoro 100.000 kilometara u periodu aktivnog razvoja mozga”, kaže dr. Rajović.

Erste Plava liga omogućuje djeci ulazak u svijet sporta u kojem spomenute kilometraže nikada ne nedostaje.

Link za prijavu na Erste Plavu ligu

Link za prijavu na NTC seminare doktora Rajovića

Idi na 24sata