To je to što me zanima!

Vojvodina - simfonija prirode i kulture

Posjetite grad koji ponosno nosi dvije europske titule
Vidi originalni članak

Novi Sad proglašen je Omladinskom prijestolnicom Europe 2019. i Europskom prijestolnicom kulture 2021. godine. S pogledom vrijednim divljenja, koji se pruža s Petrovaradinske tvrđave, mnoštvom galerija i ateljea, prelijepom starom gradskom jezgrom, jedna je od nezaobilaznih destinacija u Vojvodini. Smjestite se u nekom od udobnih hotela, uživajte u kuhinjama mnogobrojnih restorana, posjetite neku od manifestacija i provjerite zašto je Novi Sad s razlogom grad dvije europske titule. 

Uživajte u biserima secesije

Subotica, najsjeverniji vojvođanski grad, multietnička sredina, srce secesije, nudi vam mnoštvo mogućnosti za sadržajan odmor. Poznata je po opuštenoj atmosferi, dobroj hrani i kvalitetnim vinima. Posjetite neke od spomenika kulture, upoznajte se s arhitekturom secesije, probajte domaće specijalitete u nekom od subotičkih restorana i uživajte u vinima sa pijeska. Obiđite Palićko jezero, salaše i vinarije u blizini.

Uživajte u multikulturalnosti Vojvodine

Kulturnu tradiciju i vrijednu baštinu Vojvodine obogatili su svi narodi ovoga kraja koji su donosili, stvarali svoju kulturu, ali i prihvaćali utjecaj drugih naroda. Na prostoru Vojvodine i danas živi velik broj etničkih zajednica i govori se 6 jezika. Kroz djelovanje muzeja čuva se povijest ovih naroda pa vam predlažemo da počnete od Muzeja Vojvodine i Muzeja grada Novog Sada sa Petrovaradinskom tvrđavom koji sadrže bogate kolekcije iz najranijih razdoblja naseljavanja Vojvodine pa do danas. Zanimljiv je Narodni muzej u Zrenjaninu s etno postavkama seoskog interijera Slovaka, Mađara, Rumunja i Srba, gdje možete vidjeti koje su razlike i sličnosti u svakodnevnom životu ovih naroda. Možete uživati u svjetski poznatoj naivnoj umjetnosti u Galeriji u Kovačici i Ilijanumu u Šidu. Ako vas zanima daleka povijest, posjetite Sirmium u Sremskoj Mitrovici, jedan od četiri glavna grada Rimskog Carstva, a ako vas put odnese dalje, obiđite i tvrđavu u Baču ili Vršačku kulu. Na kraju, predlažemo vam da se ušuškate u povijest Sremskih Karlovaca i probate neko od mnogobrojnih karlovačkih vina.

Provedite zimu na salašima

Salaši i čarde sa tradicionalnom glazbom i poznatom gastronomskom ponudom postaju simboli vojvođanskog turizma. Ove osamljene kuće, daleko od gradske gužve, prenose i čuvaju duh starog načina života. Zato su prave oaze tradicije. Na samo sat vremena vožnje od Beograda već ćete se naći u idiličnom ambijentu nekog od salaša, gdje možete uživati u toploj dobrodošlici vojvođanskih domaćina. Danas postoji nešto više od 30 salaša širom Vojvodine, gdje možete naučiti kako se pravi neko od lokalnih jela, voziti se fijakerom ili jednostavno uživati u seoskom ambijentu. 

Budite aktivni i opustite se 

Fruška gora je nezaobilazna za sve one koji žele uživati u aktivnom odmoru, pješačkim, biciklističkim stazama. Osim toga, “Srpski Atos”, i tako je zovu, čuva bogate riznice povijesnog naslijeđa u svojih 17 pravoslavnih manastira. Kada se umorite, možete izabrati neku od mnogobrojnih vinarija i probati bermet, slatko desertno vino karakteristično za ovo područje. Možete uživati u ponudi hotela Premier Aqua (5*) i etno naselja “Vrdnička kula” u Vrdniku. Šetnja “stazom zdravlja”, spa i wellness programi, bogata gastronomska ponuda, vinski podrum, sadržaji za djecu samo su dio ponude ovog kompleksa. 
www.vojvodinaonline.com

Idi na 24sata