To je to što me zanima!

Zeleno svjetlo za bolje društvo donacijski natječaj OTP banke

Želeći hrvatskim udrugama, klubovima i institucijama dati priliku za razvoj projekata koji su usmjereni na podizanje kvalitete života u zajednicama u kojima se provode
Vidi originalni članak

OTP banka je 2012. godine pokrenula godišnji natječaj za dodjelu donacijskih sredstava „Zeleno svjetlo za… bolje društvo“. Na javni natječaj se mogu prijaviti projekti u četiri kategorije: mladi, obrazovanje i znanost, očuvanje kulturne, povijesne i tradicijske baštine te očuvanje okoliša, humanitarni projekti i sport, a od samog njegovog početka banka bilježi više stotina prijava godišnje za dodjelu donacijskih sredstava. U proteklih je pet godina banka na ovaj način dodijelila ukupno milijun i osamsto tisuća kuna unutar natječaja.

Kriteriji prema kojima je povjerenstvo procjenjuje projekte su utjecaj na društvo i zajednicu, baštinu, razvoj ili mlade, dugoročna održivost i doseg utjecaja projekta, izvodljivost ciljeva i dugoročna korist za sudionike te mogućnost uključenja volontera OTP banke u projekt, ali i sekundarni utjecaji poput podizanja svijesti, informiranje ili edukacije o problematici.

Brojni su i zaista raznovrsni projekti tijekom godina dobivali sredstva u ovom donacijskom natječaju. Primjerice, Sisački Siscia jazz club je 2015. bio domaćin tradicionalnog Siscia open jazz & blues festivala koji je i na 10. jubilarno izdanje u Sisak doveo brojna vrhunska glazbena imena. Festival se tradicionalno odvijao na terasi Siscia Jazz Cluba na obali rijeke Kupe, na sisačkoj Šetnici, a završni koncert održao se u Starom gradu. Cilj festivala je promoviranje hrvatskih jazz glazbenika te omogućavanje njihova djelovanja na domaćoj glazbenoj sceni, promidžba Siska te obogaćivanje kulturne i turističke ponude grada.

Projekt „Hrvanje je život“ Hrvačkog kluba „Slatina“ iz Slatine također je jedan od dobitnika donacije na našem donacijskom natječaju. Klub je osnovan 1972. godine, a kroz svoju povijest imao je niz zapaženih rezultata na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Unazad nekoliko godina Hrvački klub „Slatina“ nalazi se u samom vrhu hrvatskog hrvanja i više puta je proglašavan najuspješnijim kubom grada Slatine i Virovitičko-podravske županije. Klub je odgojio nekoliko reprezentativaca u mlađim uzrasnim kategorijama i seniorskoj kategoriji, a njegovi članovi sudjeluju na svim domaćim i inozemnim hrvačkim turnirima.

Lijepih projekata ima i u segmentu obrazovanja; banka je tako pomogla OŠ Domovinske zahvalnosti iz Knina, donacijom osiguravši didaktičku opremu, funkcionalni namještaj i različite društvene igre za knjižnični kutić u kojem borave učenici-putnici, ali i Udruzi za promociju kulture čitanja KAlibra iz Karlovca za projekt "Moja prva knjiga", državni natječaj za učenike osnovnih škola koji traži kreativnost i originalnost ideja u stvaranju vlastite slikovnice. Posebnost ovog projekta je ta što nema granica i nema skupina, odnosno u pristiglim radovima ima djece različitog porijekla, vjere, nacionalnosti, imovinskog stanja, darovite djece i djece s posebnim potrebama.

Natječaj za dodjelu donacije OTP banke za 2017.  je u tijeku; prijave traju do 20. ožujka tako da svi dobri projekti još uvijek imaju vremena za prijavu!

 

Idi na 24sata