To je to što me zanima!

Požar na Braču: Evakuirali 230 ljudi, vatru gasi pet kanadera

Požar je buknuo na dijelu Pustinja Blaca u četvrtak poslijepodne. Gust dim prekrio je otok. S vatrom koja je zahvatila 2300 hektara šume bori se 150 vatrogasaca
Vidi originalni članak

Na otoku Braču na području Pustinje Blace u četvrtak oko 14 sati buknuo je požar koji je zahvatio gustu borovu šumu. Požar još nije pod nadzorom. U četvrtak je vatrogascima posao otežavao vjetar koji je razbuktavao plamen, a i teren je nepristupačan. Zapalilo se 2300 hektara šume.

Osim otočkih vatrogasaca na Brač su tijekom poslijepodneva krenule i kopnene snage pa je tako na požarištu trenutačno 150 vatrogasca iz 20 postrojbi. Na terenu su 34 vozila. Zračne snage su zbog noći napustile teren, a u petak ujutro je na požarište stiglo pet kanadera, tri airtraktora te dva helikoptera. Na to područje poslali su i remorker, brod koji gasi požar s mora. Vatrogascima je u pomoć priskočio i Splitsko-dalmatinski župan, Ante Sanader, koji je inače i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Vatra se proširila i do mjesta Milna, Bobovišća i Ložišća gdje vatrogasci svim snagama brane kuće. Zbog vatre su zatvorili cestu Sutivan - Milna, a Milna je potpuno odsječena. Zbog požara su isključili i napajanje električnom energijom za zapadni dio Brača, ali su struju ponovno pustili nešto prije 23 sata. Službenu evakuaciju nisu proglasili, ali je oko 30 ljudi iz Bobovišća i okolnih mjesta te 200 turista iz turističkog naselja Lučica evakuirano na osobni zahtjev. Prebacili su ih u Supetar.

Vatrogasci su vatru gasili cijelu noć. Tijekom poslijepodneva u četvrtak nad Splitom i okolicom te Hvarom nadvio se veliki oblak dima iza kojeg se sakrilo sunce zbog čega je i temperatura pala za nekoliko stupnjeva.

Požar buknuo na području Topića, gorjela šuma i nisko raslinje

Požar je u četvrtak popodne oko 17 sati izbio i na području Topića u Šibensko - kninskoj županiji. Gorjelo je oko 30 hektara trave, niskog raslinja i šume. Vatru je gasilo 30 vatrogasaca s 10 vozila, a u gašenju su im pomagali i dva kanadera i airtraktor. Vatrogasci su požar lokalizirali oko 21.30 sati, a tijekom noći će vatrogasci ostati na dežurstvu.

Idi na 24sata

Komentari 58

  • user_114791 15.07.2011.

    Pozdrav dečkima iz JPVP Osijek. Držite se. Marijane vidimo se u Kućićima.

  • be yourself 15.07.2011.

    vedrano: Lako za punicu, nego klinci.

  • ksss 15.07.2011.

    došli su nam u pomoč 5 kanadera ,3 air traktora i 2 helikopter i preko 30 vatrogasnh vozila

Komentiraj...
Vidi sve komentare