To je to što me zanima!

Hvatala je boju: S metra uspio snimiti poskoka na Medvednici

Čitatelj je zmiju otrovnicu snimio dok je u ponedjeljak šetao zapadnim dijelom Medvednice. Zmija se sunčala na stijeni. Kaže da mu je pozirala za fotografije
Vidi originalni članak

Mogla je skočiti na mene da je htjela, ali nije. Bila je mirna, nije me se uplašila. Mogao sam je uzeti u ruke.

Tako nam je susret s najotrovnijom europskom zmijom opisao čitatelj I. Z., zaljubljenik u zmije koji ih proučava iz hobija. On je u ponedjeljak šetao zapadnim dijelom Medvednice, iznad zagrebačkog Bizeka. Na stijeni je primijetio zmiju koja se sunčala.

- Vidio sam da je ženka, to se razaznaje iz veličine tijela, smeđe boje i oblika šara - kaže. Bila je mirna, nije u meni vidjela opasnost. Oprezno sam joj prišao na oko metar. Pozirala mi je kao da zna da trebam njezine fotografije - kaže čitatelj. 

Bila je mirna, nije u meni vidjela opasnost. Oprezno sam joj prišao na oko metar. Pozirala mi je kao da zna da trebam njezine fotografije

Poskok na Medvednici odavno živi, ima ih na Kordunu, u Lici, na većini dalmatinskih otoka i u Dalmaciji, Zagori te u Istri.

- Čitatelj koji ju je snimio bio je na sigurnoj udaljenosti. Iako poskok ne skače na žrtvu, nego se velikom brzinom ispruži, ne bi ga mogao dosegnuti s udaljenosti od metra - kaže dr. Zoran Tadić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Većina ženki na svijet je u kolovozu donijela žive mlade. U ovo doba se poskoci spremaju za zimu. Čak i ne love pretjerano.

- Tu i tamo se sunčaju na kakvoj stijeni ili kamenu. U ovo se vrijeme poskoci spremaju za hibernaciju jer im temperatura okoliša i zraka više ne odgovara. Planinarima i izletnicima dr. Tadić savjetuje da zaobiđu poskoka ako ga vide. 


- Ne gurajte prste u procjepe stijena jer je poskok brži - upozorava nas dr. Zoran Tadić.

Idi na 24sata

Komentari 218

  • drObispo 28.09.2013.

    Prošle godine dva puta smo vidjeli poskoka na istočnom dijelu Medvednice ispod jedne pećine.Mirno je prošao putem ispred nas na metar i bili smo zadivljeni kako je to bio lijep primjerak.Sutradan je u blizini tog puta išao uz put, prema strmijem dijelu brda i grmlju.Zastali smo i malo prišli, on se samo sklupčao u grm i počeo puhati.To je znak da ga se ostavi na miru što smo i napravili. Nikoga nije napao, nikada nismo čuli da je koga ugrizao poskok ako ga ne diraš.I zmija ima pravo na život, ne razumijem ljude koji histeriziraju i paničare kad vide zmiju. Zapravo, dobro je kad ju vidiš.Nije dobro ako ju ne vidiš pa staneš na nju...Normalno je da će se braniti...što da radi? Treba samo biti oprezan i gledati kuda se hoda...

  • nikola2007 28.09.2013.

    Novčanik !

  • DubravkoŠtivin 27.09.2013.

    1m?!zoom cuda radi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare