To je to što me zanima!

Kod Rta Kamenjak je snimio Sredozemnu medvjedicu

Rijetkog 'morskog čovika' kojeg godinama nije bilo u našem dijelu Jadranu sve češće viđaju oko Rta Kamenjak na jugu Istre. Tamo im se vjerojatno jako sviđa
Vidi originalni članak

Sjedio sam s prijateljima u Safari baru u Parku prirode Kamenjak. Mještani su nam kazali da su maloprije vidjeli sredozemnu medvjedicu. Krenuli smo u šenju i ugledali smo je. Bila je dvadesetak metara od obale u blizini podvodne spilje. Plivala je po površini vode i povremeno izranjala. Ulazila je i u spilju, kazao nam je Tomislav Kraljek iz Zagreba.

Bio je na izletu po Istri i na njenom najjužnijem dijelu u nedjelju oko 17 sati uspio je snimiti morskog čovika teleobjektivom.

- Kad sam se približio moru pobjegla je. Mještani kažu da se vrlo rijetko može vidjeti. Presretni smo što nam se pružila prilika da ju vidimo. Prekrasna je  - oduševljen je Tomislav. 

Sredozemna medvjedica zaštićena je od 1935. godine, no i dalje su ju ubijali. Mislilo se da je posljednja medvjedica na hrvatskom dijelu Jadrana ubijena 1965. i otad je godinama nisu vidjeli. No izgleda da su doplivale iz Sredozemnog mora opet k nama. Od 2003. godine sve ih se češće viđa u našim vodama. Pretpostavlja se da ih ima dvadesetak. Od 2009. viđaju ih u akvatoriju Istre, posebno oko Rta Kamenjak. Ljeti se skriva, piše na stranicama Parka prirode Kamenjak. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • reticulli 24.05.2012.

    preslatka je

  • tttinkyyy 22.05.2012.

    kako joj se nebi sviđalo, rt kamenjak je jedan od najljepših dijelova naše obale :)

  • čamil 22.05.2012.

    Opet ovi iz Zagreba. Mi svaki dan na moru, a odi dođu pa prvi dan svašta vide.

Komentiraj...
Vidi sve komentare