To je to što me zanima!

Labudovi zaleđenih kljunova čekali su hranu u Varaždinu

Ptice su se okupile u subotu na Dravi. Čekale su da im ljudi daju hranu. One koje su ostale u jatu nisu imale problema, no one koje su se izdvojile okovao je led...
Vidi originalni članak

Nije samo jedan labud imao problema. Vidjeli smo ih najmanje pet sa zaleđenim kljunovima, rekla nam je Martina Korpek iz Varaždina koja je labudove snimila u subotu na rijeci Dravi u Varaždinu. Ondje su se predivne ptice okupile kako bi pojele nešto hrane koju im bacaju ljudi. Oštra zima jednostavno im je sledila kljunove. Martina nije znala koga pozvati kako bi pomogla životinjama da mogu jesti i disati. No nije se morala brinuti.
Priroda se pobrinula da se labudovi u ovakvim situacijama sami snađu te vrlo brzo i bezbolno odmrznu svoje kljunove.
- Labudovi u zimskim uvjetima obično budu u jatu od 30 do 40 ptica. Budu u grupi, zbiju se, a njihova tjelesna temperatura sprečava da se voda u kojoj plivaju ili stoje zaledi - rekao nam je Zlatko Posavec, glavni nadzornik Parka prirode Lonjsko polje. Naime, dok labudovi spavaju održavaju tjelesnu temperaturu dovoljno visokom da se voda ispod njih ne bi zaledila. Neki od njih ne budu u skupini, izdvoje se, pa im se kljunovi zalede.
- No kljunove odmrznu za 15-ak minuta svojom temperaturom i uranjanjem kljuna u vodu. Vrlo brzo riješe taj problem - kaže Zlatko Posavec. Zaleđivanje kljunova izraženije je tijekom vrlo niskih temperatura.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • nuša matanova 15.02.2012.

    bit će bolje,jadnik

  • kuca99 14.02.2012.

    zlato malo :(

  • DJDJ_1 14.02.2012.

    siroce ..bas mi ih je žao...kako diše jbt

Komentiraj...
Vidi sve komentare