To je to što me zanima!

Lisica došla do Dubrave nešto pojesti, ali se nije htjela snimati

Lisica je kopala po smeću u nedjelju oko 18.30 kraj trgovačkog centra u Dubravi, na novoj Branimirovoj. Čitatelj je stao, snimio ju a ona je pojegla preko ceste u Trnavu
Vidi originalni članak

Čim me je vidjela odmah je pobjegla. Snimio sam je na novoj Branimirovoj u nedjelju oko 18.30. Vozio se autom i primijetio da nešto kopa po smeću kraj trgovačkog centra. Mislio sam da je mačka. No bila je lisica, rekao nam je Silvio, čitatelj koji je snimio lisicu u zagrebačkoj Dubravi. 

Lisica je otišla prema Trnavi, dodao je. Dobar je znak za stanovnike tih kvartova to što je bila plašljiva. 

- Ako nije zaražena, bjesnoćom ili nekom drugom bolešću, pobjeći će. Nije neobično vidjeti je u zagrebačkim četvrtima - rekao nam je dr. Zdravko Janicki, profesor s katedre za divljač  Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Lisica, navodi, ima izuzetnu sposobnost prilagodbe. Ona je lovac, hrani se miševima i voluharicama, ali je veliki oportunist ako nema primarne hrane.

- Prilagodi se vrlo lako. Jede i grožđe ili šljive koje padnu sa stabla. Tak je i u ovakvim slučajevima. Ona na smeće dolazi jer ima izvor hrane. Stalno se odlaže sličan otpad pa one znaju da bi se mogle najesti - kaže dr. Janicki. Ako životinja pobjegne, ne treba se plašiti, jer će naći put do svojeg prirodnog staništa.

- Problem nastaje ako se zavuče u neke dijelove gdje bi mogla ugroziti ljude ili djecu, poput domova, škola ili vrtića. U tom slučaju zovite službu 112 - kaže dr. Janicki. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • tatamlata 04.12.2012.

    Odlicne slike! Hvala ;/

  • lilo01 04.12.2012.

    uuuu strasno lisica! pa mora i ona jest.bolje si joj mogao kakvog piceka kupit jadnoj! a ne da mora kopat po smeću,kojeg su odavno svi prekopali!

  • Angie5555 03.12.2012.

    pa naravno, ipak smo im uništili staništa, trebaju i one nekako preživljeti

Komentiraj...
Vidi sve komentare