To je to što me zanima!

Ljepotica stara 143 godine krasi središte Đurđenovca

U petak ujutro premjestili su parnu lokomotivu iz kompleksa DIK-a Đurđenovac, gdje je bila dosad, na šetnicu u središtu mjesta, gdje je svi građani mogu vidjeti
Vidi originalni članak

Đurđenovac ima veliku industrijsku baštinu, prvenstveno drvne industrije. To je mjesto koje je prvo u Slavoniji, čak 1881. godine imalo struju pomoću parnog stroja, a za vrijeme 1.svjetskog rata čak osam lokomotiva i 200 vagona. Ovo je jako dobar potez što su premjestili lokomotive iz kompleksa tvornice, jer tvornica ne radi, propala je za vrijeme Domovinskog rata, rekao nam je oduševljeni čitatelj Ivan Vuzem, koji je premještanje stare lokomotive u novom ruhu snimio u petak u Đurđenovcu.  

Nastala je 1873. godine.

-  Đurđenovčani su sretni, jer će sada parna lokomotiva krasiti centar mjesta te biti na vidiku svim prolaznicima - rekao je Ivan. U Općini Đurđenovac potvrdili su da su premjestili lokomotivu na lokaciju na kojoj će je građani moći vidjeti svakodnevno. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • antonio465 20.05.2013.

    Ali bi onda zrak bio zagaden

  • Mima Šiš 18.05.2013.

    Treba čuvati povijest, jer ona nam priča priče. Ta lokomotiva je toliko bila vrijedna našim precima, da je zaslužila svoje poćasno mjesto, kao i mnoge druge starine , koje su odraz prijašnjih vremena. Pozdravljam svaku takvu inicijativu.

  • the_business 17.05.2013.

    Predobro ! Mozda bi cak bilo i sigurnije vratiti stare parnjace na nase pruge :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare