To je to što me zanima!

Neman iz dubine: Uz obalu je plivala meduza od pola metra

U Iki nadomak Opatije čitateljica je ugledala zastrašujuć prizor, meduzu veliku najmanje pola metra. Ipak, nema razloga za paniku jer je ta vrsta bezopasna
Vidi originalni članak

Nikad nisam vidjela tako veliku meduzu. Činilo mi se da je velika oko pola metra. Izgledala je zastrašujuće, iznenadila se Medica Magdić nakon što je s mola u Iki nadomak Opatije ugledala velikog morskog stanovnika.

No unatoč zastrašujućem izgledu i veličini iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu doznajemo da se radi o bezopasnoj morskoj vrsti.

- Radi se o uobičajenom stanovniku sjevernog Jadrana, meduzi Rhizostoma pulmo, popularno nazvanoj i "morska pluća". Prema literaturi promjer klobuka je oko 20-60 cm, bjelkasto prozirna je i lako prepoznatljiva po ljubičastom obrubu. Meduza je bezopasna za ljude, ne žari, hrani se vrlo sitnim planktonskim organizmima i ne trebaju posebne mjere opreza. Česta je u sjevernom Jadranu. Atraktivna je vrsta i preporučujem samo divljenje ovakvim lijepim primjercima bioraznolikosti žarnjaka našeg mora - poručila je Olja Vidjak sa Instituta.

Idi na 24sata

Komentari 59

  • slick 05.07.2014.

    Hrvatska ima i endemske primjerke bića koja se ne nalaze drugdje , recimo koruptivna hobotnica...pliva jedino u mutnim vodama Hrvatske politike...

  • bklf 13.05.2014.

    za menenema bezopasnih meduza

  • Gogz_1 13.05.2014.

    Žena se zove Medica, sestra joj Šljivovica, a brat Višnjevac.

Komentiraj...
Vidi sve komentare