To je to što me zanima!

Prste k' sebi: Borov prelac već izašao, može izazvati alergije

Štetočina koja redovito u proljetnim mjesecima napada borove zbog neobične siječanjske topline već 'operira' u Šibeniku. Opasan je ako ga se dodiruje rukama
Vidi originalni članak

Iznenadilo me koliko su ti štetnici živahni, rasuli su se preko cijele staze. Formirali su dva velika vijenca, klupka i kretali se prema zgradama. Idućeg dana išla sam provjeriti jesu li još uvijek u blizini, ali nije ih bilo, opisuje Gordana koja je borove prelce fotografirala u petak prijepodne na stazama za trčanje u šibenskom spomen-parku Šubićevac.

Zabrinuta je jer se radi o poznatoj štetočini koja u fazi gusjenice, kako joj ime kaže, doslovno proždire borove šume i u Šibeniku je u tom pogledu ranijih godina znala izazvati značajne probleme. 

- Znam da je pošast karakteristična za proljetne mjesece, da borove napadaju u ožujku i travnju. Zato je njihova pojava usred zime posebno zabrinjavajuća. Razdoblje aktivnosti im je, očigledno zbog neobične siječanjske topline znatno produženo. Šteta bi zato mogla biti puno veća nego inače - objašnjava Gordana.

Njezin suprug, veterinar Milojko Ante Radaković upozorava i kako borov prelac po cestama i parkovima kojima se kreću ljudi i životinje nije ni najmanje bezazlena pojava.

- Dodir s dlačicama borovog prelca može izazvati jake alergijske reakcije. Psi, recimo, pogotovo jer su često bez nadzora, mogu biti zainteresirani da ponjuškaju o čemu se radi jer se štetočina živahno kreće. Ako udahnu dlačice, koje u proljeće raznosi vjetar, to im može izazvati značajne poteškoće s disanjem. Slično i s ljudima, kojima doticaj sa štetnikom može izazvati osip. U svakom slučaju, ako do toga dođe, potrebno je potražiti pomoć liječnika, odnosno veterinara - kaže Radaković.  


Idi na 24sata

Komentari 22

  • eejjjja 23.01.2014.

    bljack....

  • user_140683 23.01.2014.

    Nadam se da ih ova nadolazeća hladnoća bude uništila.

  • greeneyemonster 23.01.2014.

    izgleda pre ružno,nebi se voljela s tim susresti

Komentiraj...
Vidi sve komentare