To je to što me zanima!

Ambasador flamenca, Paco de Lucia, umro od srčanog udara

U trenutku smrti 66-godišnji glazbenik s obitelji je bio na plaži u blizini svog doma. Tijelo će mu iz Meksika prebaciti u rodnu Španjolsku gdje će ga i pokopati
Vidi originalni članak

Paco de Lucia bio je jedan od najutjecajnijih španjolskih glazbenika i skladatelja. Virtuoz na gitari preminuo je u srijedu 26. veljače 2014. od srčanog udara u Meksiku, donosi Reuters. U trenutku smrti 66-godišnji glazbenik s obitelji je bio na plaži u blizini svog doma. Tijelo će mu iz Meksika prebaciti u rodnu Španjolsku gdje će ga i pokopati. U  Algecirasu, Pacovom rodnom gradu, dva dana će trajati tugovanje za pokojnim glazbenikom. 

De Lucia je rođen 21. prosinca 1947. kao Francisco Sanchez Gomez. Bio je pravi virtuoz na gitari i svojim umijećem stekao je titulu ambasadora flamenca. Osim što je vrsno svirao flamenco, u njegovim je skladbama bilo i puno elemenata jazza. Tijekom 1970-ih i 80-ih svirao je s velikim jazz glazbenicima kao što su Chick Corea i Al Di Meola, a i Johnom McLaughlinom i Ericom Claptonom.

Sedamdesetih je također jako puno surađivao s pjevačem Camaronom de la Islom. Zajedno su imali važnu ulogu u stvaranju pokreta novog flamenca. Tijekom karijere izdao je više od 20 studijskih albuma, šest live albuma te brojne kompilacije. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Sonador 26.02.2014.

    Veliko mu hvala za svu divnu glazbu.

  • pijevac 26.02.2014.

    za flamenco najbolji su andalužani...laka ti zemljica majstore...

  • POTPEC 26.02.2014.

    Odlaze pravi umjetnici jedan po jedan. Neka mu je laka zemlja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare