To je to što me zanima!

'Felliniana' u čast 100. obljetnici rođenja legendarnog redatelja

Koreografkinja Monica Casadei odrasla je u Fellinijevoj Romagni: među cirkusima, plesnim dvoranama, 'čudacima' i pod utjecajem Fellinijevog filma 'Dangube'
Vidi originalni članak

Najbolji dio dana je kad lenem u krevet. Kad zaspim – tad počinje slavlje, riječi su slavnog talijanskog filmskog redatelja Federica Fellinija. Inspiraciju za filmove često je crpio iz vlastitih snova.

Njemu u čast nastala je predstava 'Felliniana' Monice Casadei, ravnateljice talijanske Compagnia Artemis Danza koja je u petak navečer izvedena na splitskom Sustipanu.

Koreografkinja Monica Casadei odrasla je u Fellinijevoj Romagni: među cirkusima, plesnim dvoranama, “čudacima” i pod utjecajem Fellinijevog filma 'Dangube'. 

Glumica, a ujedno i Fellinijeva žena, Giulietta Masina uvela je Monicu Casadei već u ranom djetinjstvu u začarani svijet cirkuske dinastije Orfei. Upravo su Masina i Fellini oblikovali njen pogled na umjetnost, ali i na život.

Neosporiv je njihov utjecaj u Casadeinim djelima, štoviše osobnosti poznatog filmskog bračnog para česti su motivi njenih predstava: Fellinijeve noći (Notti Felliniane), Čudaci.

Posveta Felliniju (I Bislacchi. Omaggio a Fellini) kao i Felliniana – plesna predstava u čast stote godišnjice Fellinijeva rođenja. U 'Felliniani' ples i cirkus tvore svijet mašte u kojem su gledatelji uživali u glazbi svjetski pozatog skladatelja filmske glazbe Nina Rote

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare