To je to što me zanima!

Hrvoje Hitrec: Ne namjeravam oživjeti likove iz 'Smogovaca'

Pisac prema čijem romanu su nastali 'Smogovci' u studiju 24sata otkrio je kako je izgledalo snimanje legendarne serije, tko mu je omiljeni lik te na koji način su birali glumce
Vidi originalni članak

Serija redatelja Milivoja Puhlovskog, nastala prema romanu, a zatim i scenariju Hrvoja Hitreca (73), brzo je stekla veliku popularnost kod 'malih i velikih'.

Snimljeno je šest sezona i 39 epizoda. Prva je emitirana 4. travnja 1982. godine. Hitrec je u studiju 24sata govorio o tome kako su nastali i kako su se snimali legendarni 'Smogovci'.

RAZGOVOR U STUDIJU POGLEDAJTE OVDJE:

Ispričao je kako je snimanje trajalo nekoliko mjeseci te da su glumce koji će igrati djecu tražili po školama.

- Da nije bilo 'Smogovaca' pitanje s čim bi se ti ljudi danas bavili - rekao je.

Omiljeni lik mu je Crni Džek kojeg je utjelovio pokojni Slavko Brankov. Serija vjerno prati knjigu, a to je zbog toga jer, objašnjava, on piše prozu 'u slikama'. Otkrio je kako se na kraju dogodilo obrnuto - da je pisao knjige po scenariju.

- 'Smogovci' su bili 'kronika Zagreba'. U seriji se vidi kako se grad razvijao, odnosno kako je izgledao prije i poslije Univerzijade - kaže Hitrec.

U seriji su se pojavljivali Dražen Petrović, Azra, Boa i Miroslav Ćiro Blažević. Hitrec priča kako niti jednog od njih nije trebao posebno nagovarati, čak niti tadašnjeg predsjednika Tuđmana.

'Smogovci' su prodani u mnogo zemalja među kojima je čak i Kina. Hrvoje Hitrec ističe kako ne namjerava ponovno oživjeti likove.

- Nagovarali su me, ali ništa od toga. Priča je završena. Ova generacija mora pronaći svog 'pisca Smogovaca' - rekao je legendarni pisac.

Ostatak intervjua pogledajte u videu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare