To je to što me zanima!

Ivica i Marica na drugačiji način uz Martinu Tomčić kao vješticu

Zagrebačka filharmonija priprema premijeru opere Ivica i Marica, a redateljica Petra Radin ističe kako unatoč pandemiji i potresu koji je oštetio Lisinski umjetnost pronalazi put do publike
Vidi originalni članak

U ovoj Ivici i Marici vještica ne krade dušu nego umjetnost – otima glazbu i glasove i pritom je opet aktualna jer obilježava za nas posebno izazovno razdoblje, u kojem je kultura u egzistencijalnoj krizi. Okrutna Hexe sama sebi plješće i stišće zlatni gumb kad otme štapić dirigentu i utrne glas djeci. Kad instrumenti utihnu, a djeca postaju nijemi zarobljenici čelične krinoline i bivaju pretvoreni u šarene kolačiće, kada duhovno postane materijalno, vještičji smijeh zaori se cijelom dvoranom i zavije u veo orkestralnu šumu. No, svjetlo uvijek postoji i nadjača tamu. Ljudski duh i nepresušna umjetnost nikada ne mogu utihnuti, a snaga se nalazi upravo u onima koji nastavljaju voditi ovaj svijet – djeci, Ivici i Marici, kazala je redateljica Petra Radin.

POGLEDAJTE VIDEO: Beskućnica otpjevala ariju iz Puccinijeve opere i oduševila svijet

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Glazbu je napisao Engelbert Humperdinck, a libretto njegova sestra Adelheid Wette. Glavnu ulogu vještice preuzela je mezzosopranistica Martina Tomčić, dok su u ulozi Ivice sopranistica Josipa Gvozdanić te Josipa Bilić u ulozi Marice. Nastupa i dječji zbor Zvjezdice.

Operu su realizirali u okviru Minimini ciklusa Zagrebačke filharmonije koja ove godine obilježava 150 godina djelovanja, a budući da je zgrada Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog oštećena u potresu, premijera je 16. listopada u Domu Hrvatske vojske u Stančićevoj ulici u Zagrebu.

U CRKVI SV. KRIŽA Zagrebačka filharmonija: Novu 150. sezonu otvorili koncertom

Petra Radin ističe kako predstavu podržavaju i NK Dinamo te dječja pravobraniteljica.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • jamesbond7777 07.10.2020.

    ova uloga je presavrsena za nju,citam samo naslov ne zanima me ostqloo

Komentiraj...
Vidi sve komentare