To je to što me zanima!

Luka Šulić neutješan zbog smrti Valtera Dešpalja: 'Riječima ne mogu opisati što je napravio...'

U emotivnoj objavi na društvenoj mreži Facebook, Šulić se oprostio od hrvatskog skladatelja koji je preminuo u nedjelju
Vidi originalni članak

Jedan od najvećih hrvatskih glazbenika, violončelist i glazbeni pedagog Valter Dešpalj preminuo je u nedjelju u 76. godini, a violončelist Luka Šulić (35), koji je svirao u sastavu 2Cellos, oprostio se od njega objavom na društvenim mrežama.

- S dubokom tugom javljam da je preminuo moj dragi profesor Valter Dešpalj (1947.-2023.). Bio sam njegov student na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji od 15. do 19. godine i smatram da je upravo on ostvario najveći i glavni utjecaj na moje odrastanje kao violončelista, glazbenika i osobe u tim ključnim godinama, tako važnim za razvoj mladog profesionalnog glazbenika. Nemoguće je riječima opisati koliko je učinio za mene i sve svoje brojne izvrsne učenike. Njegovo nasljeđe je ogromno i živi. Dragi profesore hvala Vam na svemu i počivajte u miru! - napisao je uz fotografiju.

Valter Dešpalj rodio se 5. studenoga 1947. u Zadru. Nakon završene srednje glazbene škole u Zagrebu, diplomirao je violončelo na Juilliard School u New Yorku, u klasi Leonarda Rosea, a zatim se usavršavao na moskovskom Konzervatoriju kod Galine Kozolupove.

U 76. GODINI Preminuo je istaknuti hrvatski violončelist Valter Dešpalj

Od 1972. radio je kao profesor violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te bio gost profesor na sveučilištima u SAD-u i Australiji. Postigao je zapaženu međunarodnu karijeru kao solist te nastupao u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Kanadi, Australiji, Kini, Indiji, Iranu i drugdje. Snimio je niz ploča za diskografske tvrtke u Hrvatskoj, Njemačkoj, SAD-u i Rusiji.

Utemeljio je i vodio festival mladih gudača STRINGS ONLY! u Zadru, te majstorski tečaj Cello Focus u Pöllaubergu (Austrija). U Zagrebu je 1996. godine utemeljio glazbenu školu za posebno darovite mlade gudače.

ORGANIZATOR MATIĆ ZA 24SATA 'Hauser i Šulić su bili vragolani, svirali su i kraljici. A evo zašto ne vjerujemo da će se razići...'

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među ostalim, Nagrade Ivo Maček i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, Nagrade Grada Zagreba, Nagrade Milka Trnina te Nagrade Lovro pl. Matačić Hrvatskog društva glazbenih umjetnika te Porina za životno djelo.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare