To je to što me zanima!

Možda najlegendarniji film svih vremena ponovno dolazi u kina

Prije pedeset godina jedan film promijenio je zauvijek kino iskustvo svih ostalih filmova. Ove godine nam se taj film, '2001.: Odiseja u svemiru', vraća u kino dvorane
Vidi originalni članak

Sada već 'davne' 1968. u kina je došao film '2001.: Odiseja u svemiru', redatelja Stanleyja Kubricka. Redatelj je film i producirao, a napisao je i scenarij po uputama slavnog Arthura C. Clarkea.

DJEVOJKA U MAGLI Policajac bez sjećanja jedini je mogao dati ikakve odgovore

Te godine film nije imao dobar prijem niti kod kritičara, a niti kod publike. Međutim, s vremenom je njegova reputacija iz 'lošeg' filma prerasla onu u jednog od hvaljenijih filmova prošlog stoljeća. I dok smo ga mogli na ovaj ili onaj način od tada pa do danas pratiti, kako po raznim televizijskim programima, tako i na pokojem festivalu, ove godine studio Warner Bros vraća nam 'Odiseju' u kina.

No prije dolaska u kina, film je valjalo obraditi kako bi bio pogodan za prikazivanje na današnjim projektorima i platnima. Sve vodi epski redatelj Christopher Nolan, koji je stvorio novi 70mm otisak, po prvi put otkako je film nastao. Korišteni su originalni negativi, kao i prava fotokemijska filmska metoda, što je i tipično za Nolana. Tako nema digitalnog dotjerivanja, remasteriranja, a ponajmanje nema 'popravljanja' filma, što je nešto svojstveno Disneyju i Lucasfilmu.

Pogledajte novi, restaurirani video

'Novi' film imat će premijeru (ponovno?) na festivalu u Cannesu ove godine. O kinima u koja će kasnije doći pravovremeno će nas obavijestiti Warner, no zasigurno će u igri biti samo istinski kvalitetne dvorane.

Pratite našu rubriku FILM I SERIJE za dodatne informacije o ovom izvrsnom projektu.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 25.04.2018.

    A upravo tako, legendarni film.:)) Prije svega, kao umjetnički složen film, ne kao zabavni. Iz današnje perspektive, dinamika radnje i struktura nisu na visini po današnjim kriterijima. No, treba uzeti u obzir i vrijeme kada je nastao. U tom se i ogleda veliki talenat Stanley Kubrick-a i naravno Arthura C. Clarke- a.Tko nemože shvatiti i treba uvijek za film, formu i precizno objašnjenje, odnosno nije i stanju, ili ne želi uopće prelaziti granicu, pokušati si predstaviti imaginaciju, ga vjerojatno neće impresionirati. Meni je zanimljiv i "opraštam" mu sve kvakice, koje bi mi se mogle tražiti, jer taj prije 50 godina stvoreni uradak ima povijesnu snagu i zaslužuje respekt. Na mene je ostavio.. (svojevremeno) dojam i natjerao me na razmišljanje.Taj film se mora udahnuti i osjetiti.Nije serviran kao gotov plastični paketić za konzumiranje..

  • ZgZoki 24.04.2018.

    nikad mi nije ""lego"

Komentiraj...
Vidi sve komentare