To je to što me zanima!

Nastavlja se omiljena avantura koja je začarala baš cijeli svijet

Zaplet serijala o čarobnjaku Harryju Potteru pažljivo je konstruiran, s desecima odlično definiranih likova, a sve to obogaćeno je razuzdanom maštom
Vidi originalni članak

Nije bitno kako teško u životu startaš nego što na kraju postaneš, riječi su 49-godišnje spisateljice J.K. Rowling, koje najbolje opisuju njezin težak život prije nego što se proslavila, kao i Harryja Pottera, njezinog izmišljenog dječaka čarobnjaka neuništiva duha, koji podjednako fascinira odrasle i djecu. Naime, prije uspjeha serijala bila je samohrana majka koja je živjela na socijalnoj pomoći, te je baš zato organizaciji One Parent Families, koja se brine, educira i pomaže pronaći zaposlenja samohranim roditeljima, donirala desetke milijuna funti.

Romani su prodani u 450 milijuna primjeraka

– Svatko tko dobije i više nego što mu je potrebno ima moralnu odgovornost s tim sredstvima postupati mudro i upotrijebiti ih inteligentno – kazala je nedavno Rowling. Dosad je napisala sedam romana serijala, koji imaju 4195 stranica, prodala je 450 milijuna primjeraka knjiga i prva je osoba na svijetu koja je, prema procjeni Forbesa, zaradila milijardu dolara od pisanja knjiga. Njezin posljednji, sedmi roman iz serijala o Harryju Potteru, prodan je u 15 milijuna primjeraka u prva 24 sata od objave, od toga 11 milijuna u Velikoj Britaniji i SAD-u. Nakon posljednjeg nastavka izjavila je da ne planira pisati nove. No uz mnoge fanove, na novi roman nagovara je i kći Jessica (20).

– Već je bilo trenutaka u kojima sam nakon sedmog dijela rekla ‘OK, napisat ću ga’, ali, i to je jedan veliki ali, ako ga napišem, sumnjam da će Harry biti glavni lik. Osjećam kao da sam njegovu priču već ispričala. Dajmo ideji vremena pa ćemo vidjeti – kazala je Rowling.

Novi filmski serijal bit će ekraniziran u obliku trilogije

Njezine riječi pokazale su se istinite. No ne piše roman nego nešto drugo. Rowling je u završnoj fazi pisanja filmskog scenarija za magični serijal “Fantastične zvijeri i gdje ih pronaći”. Riječ je o adaptaciji njezine knjige “Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći”, koja će biti ekranizirana u obliku trilogije. Warner Bros objavio je da će prvi film u trilogiji početi prikazivati 18. studenog 2016. godine. Iako je smješten u svijet vještica i čarobnjaka, serijal nije ni nastavak niti opisuje događaje prije “Harryja Pottera” nego je samo produžetak tog svijeta. Zakoni i običaji skrivenog društva bit će poznati svima koji su čitali ili gledali “Harryja Pottera”. Zanimljivo je da je Rowling napisala tu knjigu kako bi pomogla dobrotvornoj organizaciji Comic Relief. A većina novca od prodaje ide izravno najsiromašnijoj djeci u različitim dijelovima svijeta. No da se Rowling konstantno nešto mota u glavi o Potteru, pokazuje i to da je prvotni plan o samom završetku knjige bio drukčiji.

Završetak priče o Harry Potteru nudi neočekivan kraj

Za magazin Wonderland otkrila je da su Harry i Hermiona trebali završiti zajedno. Ipak, sam kraj priče o Potteru završava sretno. Harry je oženjen s Ginny Weasley i ima troje djece: Jamesa Siriusa, Albusa Severusa i Lily Lunu. Ron i Hermiona su također u braku i imaju dvoje djece, Rose i Huga.

– Veza između Rona i Hermione bila je na neki način ostvarenje želje. Razlozi zbog kojih sam promijenila prvotni plan nemaju veze s radnjom, ali jednostavno je tako ispalo. Znam, žao mi je, mogu čuti prigovaranje fanova koji su priželjkivali da Harry i Hermiona na kraju budu zajedno, ali zaista sam iskrena sad. To je bio izbor koji sam sama napravila iz osobnih razloga. Nadam se da ne slamam srca obožavatelja ovom izjavom – rekla je Rowling.

Zna detalje iz života svakog od svojih likova

U rijetkim intervjuima koje je davala tijekom godina svog najvećeg uspjeha J. K. Rowling pokazuje da zna povijest i detalje iz života svakog svog lika, ali nije ih mogla sve podijeliti s obožavateljima i rekla je da će kad-tad objaviti enciklopediju u kojoj će otkriti tko je zaista Dean Thomas, prvi dečko Harryjeve životne ljubavi i Ronove sestre Ginny, gdje su i kako izgledaju ostale čarobnjačke srednje škole u svijetu, kako je s radom počeo Olivander’s, dućan s čarobnim štapićima u kojemu se opskrbljuju svi učenici Hogwardsa, te kako točno štapić izabire čarobnjaka... Za one koji nisu čitali serijal važno je napomenuti da su romani pažljivo konstruirana zapleta, s desecima odlično definiranih likova.

Na svim kioscima, u knjižarama Algoritam Profil Mozaika i na mondo.hr za samo 39,90 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • nikluk20 14.09.2014.

    pa šta nije gotovo?....nije li rekla da je ubila harry pottera i time završila?.....šta se sve radi novca izvodi....

  • kung fu panda 14.09.2014.

    dobre knjige

  • Dino_17 13.09.2014.

    jedva cekam :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare