To je to što me zanima!

Nisu mislili na honorar: Opet bi željeli glumiti u Winnetuu...

Marija i Nikola Baričević prisjetili su se kako je izgledalo snimanje prvog filma o Winnetouu u Hrvatskoj prije pune 52 godine. U Maslenici je to bila prava atrakcija
Vidi originalni članak

Bilo mi je 14 godina i pješačio sam po kruh iz Maslenice do Posedarja kad sam doznao da bih i ja mogao glumiti u filmu o Winnetouu, sjeća se Nikola Baričević (66) iz Donje Pušće, koji je statirao u prvom filmu o Winnetouu snimanom na našim prostorima.

Nikola objašnjava da je 1963. godine s roditeljima bio na ljetovanju u Maslenici, a dolazak njemačke filmske ekipe koja snima film o Indijancima i kaubojima bila je prava atrakcija, pogotovo među djecom i mladima.

- Nitko tad nije razmišljao o honoraru. Bili smo presretni što možemo glumiti u filmu - kaže Nikola. I njegova majka Marija (83) statirala je u Winnetouu. Ona je sačuvala fotografije njih dvoje u indijanskim kostimima koje su danas vrijedni dokumenti o snimanju prvog Winnetoua na jadranskoj obali.

- Pamtim da je sve to bilo jako dobro organizirano, a ljudi su jednostavno hrlili na set da gledaju kako se snima film. Kad su još doznali da mogu i sudjelovati u snimanju, glumiti Indijance ili kauboje, veselju nije bilo kraja - sjeća se Marija.

Bez oklijevanja je tada pristala biti dio indijanskog plemena. Danas priznaje da bi odmah pristala ponovno statirati u novom Winnetouu kad bi joj se pružila prilika.

- Meni su jedini problem bili kostimi. Bili su izrađeni od prave kože i izgledali su jako uvjerljivo. No imali su neugodan miris pa nisam baš bio oduševljen svojim kostimom malog Indijanca - kaže Nikola, koji bi ipak riskirao i ponovno glumio uz junaka knjiga njemačkog pisca Karla Maya. U indijanskom bi kostimu rado stao uz Winnetoua.

- Nadam se ipak da će ovaj put kostimi biti izrađeni od nekog drugog materijala - kroz smijeh kaže Nikola. Producenti traže gotovo pet tisuća statista, a među njima i djecu, starije, invalide kao i ljude tamnije puti. Na potezu od Učke do zaleđa Trogira u isto vrijeme će se snimati tri filma o poznatom poglavici Apača. Međunarodne koprodukcije za takav posao u Hrvatskoj plaćaju od 250 do 350 kuna na dan, a ako je netko posebno nadaren može zaraditi više. Film bi, prema riječima redatelja, trebao biti kombinacija starog 'Winnetoua', 'Pirata s Kariba' i 'Usamljena osvetnika'.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ellizabet 07.07.2015.

    Izgleda lijepa životna avantura,doživljaj.Što je mladost,gosp Nikola bio veoma zgodan sa ovom rupicom na bradi a i gospođa,nema šta! Lijepe uspomene!

  • Sthanga Železni 07.07.2015.

    Rekla mi je žena da ja morem glumit indijanskog poglavicu bika koji sjedi, ali da bi mi bolje pasalo ime čelična jetra aj bok

Komentiraj...
Vidi sve komentare