To je to što me zanima!

Novi film Vitalija Manskog 'Gorbačov. Raj' u kinima

Nakon premijere filma Gorbačov. Raj s početkom u 19 sati, o posljednjem predsjedniku SSSR-a, arhitektu Glasnosti i Perestrojke, održat će se i razgovor nakon projekcije
Vidi originalni članak

Uz premijeru novog filma jednog od najvažnijih svjetskih dokumentarista, ruskog redatelja Vitalija Manskog, Gorbačov. Raj, u Dokukinu KIC u četvrtak, 3. veljače počinje ciklus pod nazivom Nasljeđe i dugovi sovjetske ere.

Nakon premijere filma Gorbačov. Raj s početkom u 19 sati, o posljednjem predsjedniku SSSR-a, arhitektu Glasnosti i Perestrojke, održat će se i razgovor nakon projekcije u kojem će sudjelovati politolog dr. sc. Davor Boban, rusistica dr. sc. Ivana Peruško Vindakijević, novinar Vlado Vurušić, te povjesničar dr. sc. Tvrtko Jakovina koji će ujedno i moderirati razgovor.

Kratka vladavina Mihaila Gorbačova obilježena je padom komunističkog carstva, „željezne zavjese“ i rušenjem Berlinskog zida. Istodobno, pod njegovom vlašću eksplodirao je nuklearni pogon u Černobilu, a njegovo se uništenje zataškalo. Vojnici su lopatama okrutno ugušili prosvjede u Tbilisiju, s sovjetski su tenkovi prijetili te na kraju usmrtili mirne prosvjednike u Bakuu. Sovjetsko se carstvo pod njegovom vlašću urušilo – a vlastiti ga je narod osudio. Anketa povodom 30. godišnjice pada SSSR-a otkrila je da Rusi bivšeg predsjednika Mihaila Gorbačova smatraju najomraženijom osobom iz sovjetske ere pa čak i da je po omraženosti ispred samog Staljina.

Viral Kim Jong Un jaše konja u propagandnom filmu koji veliča sve diktatorove 'uspjehe'

U vrijeme sve većih rusko-europskih tenzija u Dokukinu KIC osvrnut ćemo se na priče svjedoka ne tako davne sovjetske prošlosti uz tri hvaljena dokumentarna filma iz suvremene produkcije. Uz film Vitalija Manskog Gorbačov. Raj u sklopu ciklusa gledamo i Skok Giedrė Žickytė o litavskom mornaru i njegovom (neuspješnom) prebjegu iz sovjetskih u američke ruke te Dan žena Dolye Gavanski o paralelnoj ženskoj povijesti Sovjetskog Saveza. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare