To je to što me zanima!

Pijanist Krpan (20) pobijedio na prestižnom natjecanju

Natjecanje 'Busoni' poznato je po svojim visokim kriterijima. U svojoj povijesti više je puta završavalo bez pobjednika, nego s pobjednikom. Ove godine slavio je Hrvat
Vidi originalni članak

Nakon što je briljantno odsvirao Beethovenov Peti klavirski koncert mladi hrvatski pijanist Ivan Krpan (20) osvojio je prvo mjesto na prestižnom natjecanju Ferruccio Busoni u talijanskom gradu Bolzanu.

Natjecanje “Busoni” poznato je po svojim visokim kriterijima. U svojoj povijesti više je puta završavalo bez pobjednika, nego s pobjednikom. Ove godine slavio je Hrvat. Ivan Krpan time je postigao najznačajniji uspjeh u povijesti hrvatskog pijanizma.

Krpan završava studij na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi profesora Rubena Dalibaltayana, a potječe iz glazbene obitelji. Otac Anđelko istaknuti je violinist, a majka Gordana radi kao muzikologinja, i urednica na Trećem programu Hrvatskog radija.

Ivanov stariji brat Martin slijedi očeve stope i svira violinu.

Ivanu “Busoni” nije prvi uspjeh, no svakako je najznačajniji. Njegov je talent prepoznat i 2015. godine kada je osvojio četvrtu nagradu na Međunarodnom Mozartovom natjecanju u Zhuhaiju u Kini, a godinu dana nakon, prvu nagradu na međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Ettlingenu u Njemačkoj te treću nagradu na međunarodnom natjecanju Frederic Chopin u Moskvi.

Hrvatska glazbena mladež dodijelila mu je nagradu Ivo Vuljević 2015. godine kao najboljem mladom hrvatskom glazbeniku. Na kraju prošle godine u Lisinskom je proglašen dobitnikom Nagrade Zagrebačke filharmonije za mladog glazbenika godine. Sada je dokazao da je zaslužio sve nagrade.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • intellectus 04.09.2017.

    Ah, ima u Hrvatskoj još kulture i bez frljića, ali ONE PRAVE. Bravo, bravo..

  • Der Kommissarrr 04.09.2017.

    Mislim da su svi pijanist malo pukli na živce, dok recimo gitaristi uivaju u svrici, ovi deru neke šablonirane simfonije, bez odstupanja i improvizacije. Uzme to čovjeku dušu

  • Little Tut 04.09.2017.

    Bravo mali Krpan!

Komentiraj...
Vidi sve komentare