To je to što me zanima!

Preminula Toni Morrison, prva afroamerička dobitnica Nobela

Morrison je nakon samo šest napisanih romana dobila Nobelovu nagradu za književnost. Dobitnica je Pulitzerove nagrade. Bivši američki predsjednik Obama dodijelio joj je Predsjedničku medalju slobode
Vidi originalni članak

Književnica, urednica, predavačica i profesorica Chloe Anthony Wofford, poznatija pod pseudonimom Toni Morrison umrla je u ponedjeljak u svom domu u New Yorku, u dobi od 88 godina. Preminula je nakon kratke bolesti, okružena obitelji i prijateljima, što je potvrdio njezin izdavač Alfred A. Knopf. 

Tijekom života Morrison je ostvarila zavidnu književnu karijeru. U svojim djelima bavila se afroameričkim identitetom, posebice Afroamerikanki. Pisala je o nepoznatima, nepoželjnima i potlačenima. 

Morrison je rođena 1931. u Lorainu u Ohiju kao drugo od četvrto djece. Studirala je engleski jezik na sveučilištu Howard u Washingtonu. Nekoliko godina predavala je na Texas Southern Sveučilištu, Princetonu, a povremeno i na Yaleu. 

Prvi roman 'Oko savršeno modro' objavila je 1970., a roman 'Voljena' iz 1978. donio joj je Nobelovu nagradu za književnost. Za tu je knjigu osvojila i Pulitzerovu nagradu. 

Bivši američki predsjednik Barack Obama dodijelio joj je Predsjedničku medalju slobode'.

- Toni Morrison bila je nacionalno blago. Njeno pisanje nije bilo samo prelijepo, već i značajno - rekao je Obama. 

Posljednji roman 'God Help the Child', Morrison je napisala prije četiri godine. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare