To je to što me zanima!

Sila je u Dubrovniku: Repliku Straduna grade u Engleskoj

Ekipa je u jednom trenutku Stradun zalila vodom i sušila ga plameno bacačima kako bi provjerili koliko će to trajati u slučaju pljuska. Snimalo se i na gradskim zidinama
Vidi originalni članak

Stanari starogradske jezgre dobili su 1500 kuna za zatvaranje svakog prozora, između 20 i 70 tisuća kuna za zatvaranje dućana, 1200 kuna za skidanje antene, dok je 600 zaštitara dobilo 200 kuna po danu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Dubrovniku se snimaju tri minute osmog nastavka 'Ratova zvijezda', a Disney za to ima budžet od 38 milijuna kuna. Zbog pet dana snimanja ne radi luksuzni hotel Excelsior, a od 18 do 4 sata zatvoren je i Stradun, povremeno peskarija te prostor iza dominikanskog samostana. Filmaši su čak i mještane zamolili da ostave upaljena svijetla kako bi im što više pomogli pri snimanju. 

Plameno bacači na Stradunu

Nadodane štukature i volte s nekog drugog planeta, jurilice parkirane na ulici, plahtama prekriveni droidi i šatori više su privukli pažnju turista nego domaćina. Ekipa je u jednom trenutku Stradun zalila vodom i sušila ga plameno bacačima kako bi provjerili koliko će to trajati u slučaju pljuska. Snimalo se i na gradskoj plaži Banja, kraj dominikanskog samostana, na gradskim zidinama i jahti usidrenoj u gradskoj luci.

- Na mnogo lokacija, osobito iza dominikanskog samostana, snimalo se bez zelenog zida pa će naš spomenik kulture biti prikazan bez računalnih intervencija. Ekipa je snimala i u Kneževu dvoru, baš kao što se radilo i za ‘Igru prijestolja’ - kaže Božidar Jukić, tvorac bloga Star Wars Dubrovnik. Glavni glumci ipak nisu došli u Dubrovnik jer se u gradu snimaju akcijske scene s primjerice Chloe Bruce, dvojnicom glumice Daisy Ridley.

Scene će se s glavnim glumcima snimati u studiju u Engleskoj, gdje grade repliku Straduna i još nekih interijera.

Svi statisti su Dubrovčani

Set je dva dana nadgledao i redatelj Rian Johnson (42). U snimanju filma sudjeluje 30 statista i svi su Dubrovčani, koji su prošli ns audicijama. Smeđe halje za koje se smatralo da su ceremonijalna odjeća navodno su samo deke i mantili kojima su prekriveni pravi kostimi. Kad ne rade, filmaši se opuštaju u hotelu ili lokalnim kafićima, koji su prepuni stranaca koji oko vrata nose propusnice.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • BLACKDOG 16.03.2016.

    Joj Dubrovniče, baš ti zavidim, haha!!!!!

  • Zelen-oko 15.03.2016.

    Zelen-oko: To da se snimaju samo 3 minute filma u Dubrovniku je još jedna neistina od strane 24 sata. Opet izmišljaju informacije. Snimalo se na toliko lokacija i toliko dugo, da je minutaža sigurno puno veća.

  • strsljen2013 15.03.2016.

    Halo država i gradonačelniče Dubrovnika. Otkuda njima pravo raditi repliku i onda snimati tamo negdje? Da li su platili autorska prava za to? Gdje god nešto pogledaš ili tražiš kod njih odmah autorska prava pa vrijeme je da i mi to počnemo koristiti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare