To je to što me zanima!

Tužba protiv J.K. Rowling: 'Harry Potter' je plagijat?

Autorica knjige o čarobnjaku Harryju Potteru navodno je uzela glavne dijelove knjige “The Adventures of Willy the Wizard”
Vidi originalni članak

Autorica knjige o čarobnjaku Harryju Potteru navodno je uzela glavne dijelove knjige “The Adventures of Willy the Wizard” koju je 1987. napisao Adrian Jacobs te ih koristila u pisanju četvrte knjige “Harry Potter i plameni pehar”. Udruga koja se brine za ostavštinu A. Jacobsa, koji je umro 1997., dodala je spisateljicu kao optuženu u slučaju koji je još u lipnju pokrenut protiv njezine izdavačke kuće Bloomsbury. Tužba je 'teška' nekoliko milijardi kuna.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • thrys 18.02.2010.

    Kad sam bila mala gledala sam film \"Najgora vjestica\" (napravljen po knjizevnom predlosku \"The Worst Witch\" - Jill Murphy), koji se radi o djevojcici vjestici koja polazi u skolu za vjestice, jako jako slicnu Hogwartsu. Zapravo, neke su slicnosti izricito naglasene (profili ucitelja, satovi letenja na metli, napitci, itd) Kad je izasao Potter, ta mi je slicnost bas upala u oci. Naravno, Rowling je to neusporedivo bolje ispricala, iako je mozebitno da se samo radi o istoj ideji, a ne i plagijatu.

  • fiondica 18.02.2010.

    Kad fali para svašta će se ljudi sjetit. Ustvari svakog pisca treba tužit. Jer čim je vidio ikakvu knjigu na kugli zemaljskoj, a onda napisao svoju, plagirao je knjigu. Tvornica Ford bi trebala tužit npr. mercedes jer kako je mogao mercedes proizvest auto kad su ga oni proizveli prije. sramota. Mislim...

  • user_39717 18.02.2010.

    I meni je Hans Chirstian Andersen ukrao ideju za Ivicu i Maricu..... u nekom od prošlih života.. stignem li ga još tužit?

Komentiraj...
Vidi sve komentare