To je to što me zanima!

'Ustav Republike Hrvatske' je nastavio dobivati nagrade

Film Rajka Grlića nastavio uspješan niz međunarodnih nastupa kojeg je započeo premijerom u Montrealu 2016. gdje je nagrađen prestižnom Grand Prize of the Americas
Vidi originalni članak

Na 18. izdanju European Film Festivala u Lecceu, film 'Ustav Republike Hrvatske' nagrađen je čak trima prestižnim nagradama - za scenarij, za najboljeg glumca i nagradu publike.

- Prekrasan primjer kompleksne priče koja se poigrava različitim vrstama predrasuda. Teška tema koja postaje pristupačna kroz ironiju i svijetle tonove - rečeno je u obrazloženju nagrade Rajku Grliću i Anti Tomiću za najbolji scenarij.

Nagrada SNGCI Međunarodnog udruženja talijanskih filmskih novinara za najboljeg glumca/glumicu pripala je Nebojši Glogovcu koji svojom interpretacijom eksplicitno govori o marginalizaciji homoseksualnosti i nasilju nad manjinama.

- Pod okriljem noći, njegov lik otkriva snagu neočekivane solidarnosti, koja nadilazi etnički konflikt i prijezir prema svemu različitom - dodano je u obrazloženju. 'Ustav Republike Hrvatske' je na istom festivalu osvojio i Nagradu publike.

Time je film Rajka Grlića nastavio uspješan niz međunarodnih nastupa koji je započeo međunarodnom premijerom u Montrealu 2016. gdje je nagrađen prestižnom Grand Prize of the Americas. Ovaj 'ljubavni film o mržnji' prepoznat je i na nedavnom festivalu 'Zinegoak' u Bilbau koji ga je nagradio dvjema nagradama. Žiri za različitost i ljudska prava jednoglasno je odlučio nagradom ovjenčati film Rajka Grlića.

- Realno oslikava mržnju. To je film koji se blagim humorom, s poštovanjem i preciznošću bavi različitostima glavnih protagonista koji uspjevaju prevladati svoje nevolje povezujući se solidarnošću, naklonošću i poštovanjem - izjavljeno je o toj nagradi. Nagrada za najbolju sporednu ulogu pripala je Kseniji Marinković.

U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem, a ostalu autorsku ekipu čine direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel.

Producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa - MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare