To je to što me zanima!

Slijepi dječak presretan: 'Držao sam za ruku najveću legendu'

Mate Mišo Kovač priključio se akciji kojom se skuplja novac za računalo prilagođeno slijepima. Uoči koncerta u Šibeniku, sastao se sa slijepim osnovnoškolcem Matom Bralićem
Vidi originalni članak

Kako se zoveš? U koji razred ideš? Mogu li ti kupiti neki sok, pitao je Mate Mišo Kovač (75) imenjaka Matu Bralića (10), koji je od silnog uzbuđenja jedva išta uspio izustiti pred najvećim glazbenim idolom.

Pjevač se prije koncerta u šibenskom Docu na zamolbu Turističke zajednice Grada Šibenika iza pozornice susreo s dječakom.

Mate je slijep od rođenja, ali to ga nimalo ne sprečava da ide na satove gitare i pjevanja. Razdragani Mate je pet minuta čvrsto stiskao ruku omiljena glazbenika. I bio je oduševljen.

- Ništa ga nisam čuo, osim želim li sok, ali sam sretan. Upoznao sam i držao za ruku najveću legendu - rekao nam je Bralić nakon susreta.

Dječaku treba oprema za školu

Koncert je odslušao na nogama od početka do kraja, pjevajući Mišine hitove s još nekoliko desetaka tisuća najvatrenijih obožavatelja.

- Susret smo organizirali jer je Mate to silno htio. Mišo je odmah pristao i počeo se raspitivati o dječaku - kaže Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika. On je i sudionik projekta “Želim, hoću, mogu!”, kojemu je glavni cilj osigurati opremu za slijepe i slabovidne, računala sa zvučnim ekranom i Brailleovu elektroničku bilježnicu. To bi Mati, učeniku drugog razreda OŠ “Tina Ujevića” u Šibeniku, omogućilo nesmetano školovanje.

Desetogodišnjaku je škola na prvome mjestu

- Kovača nismo ni pitali da financijski sudjeluje u projektu, iako vjerujemo da ne bi odbio - kaže Karađole. Dok ne dobije opremu, Bralić s profesorom svira gitaru i pjeva po sluhu.

Od Mišinih pjesama za sada zna “Takav sam rođen” i “Ja nemam razloga da živim”. Nada se da će uz elektroničku bilježnicu i novo računalo brzo naučiti i ostale.

Euforija: Nekoliko desetaka tisuća ljudi pjevalo je uglas s Matom Mišem Kovačem

Na možda posljednji veliki koncert, unatoč preporukama liječnika da ne pjeva zbog zdravstvenih problema, Kovač je pristao zbog proslave 950. obljetnice prvog spomena Šibenika. Pjevao je za honorar od 105.000 kn. Brailleova elektronička bilježnica i računalo stoje 72.500 kuna, a udruga je prikupila gotovo pola iznosa.

Donacije se mogu uplatiti na: IBAN: HR8324110061100008857, Udruga slijepih, naznaka “za Matu Bralića“.

 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • BarneyStinsonNPH 01.10.2016.

    Sta mu nije Škoro najveci idol ? Bilo je jednom na Sve u šest na RTLu kako je Škoro dosao tom decku i poceo mu pjevat i onda mu se lima pridruzio i rekli su da mu je Škoro najdrazi pjevac

  • Seljakplavekrvi 01.10.2016.

    Vidi se kakav smo narod kad imamo legendu sa takvom glazbenom sposobnoscu.naravno mislim na mlade dane pjevaca jer ovo sad nije za komentirati al eto dobro da moze pomoci izmedu ostalog i sebi

  • stariministar 01.10.2016.

    Pogledajte i recite koliko je puta pomilovao djecaka.A velika legenda pjeva za 105.000 tisuca,a malome nista.Sramota,

Komentiraj...
Vidi sve komentare