To je to što me zanima!

Zdenko Runjić svijet je napustio prije 19 godina: Autor je hitova 'Skalinada', 'Kad zaspu anđeli'

Glazba mu je uvijek bila pomalo sporedno zanimanje. Stvarao je pjesme usput, uz studij elektronike, posao urednika, vojska
Vidi originalni članak

Velikan Zdenko Runjić napustio je ovaj svijet prije točno 19 godina. Svaku notu, svaki stih upisao je u debelu knjigu koju njegova obitelj danas zove 'biblijom'.

PREMINUO PRIJE 15 GODINA 'Zdenko je u knjigu unosio note i stihove, sad ju zovemo biblija'

Zdenko Runjić rođen 26. listopada 1942. rođen je u Slavoniji - točnije u Slavonskog Broda. Njegova obitelj tamo se preslila tijekom II. Svjetskog rata zbog neimaštine. U Split se vraćaju 1945. godine, gdje žive u stanu nedaleko od Đardina.

Žudio za glazbom

Runjić je kao dječak tamo slušao klape, a ako je i sam u jednom intervjuu rekao, slušajući ih kao desetogodišnjak je osjetio dotad neviđeno uzbuđenje i počeo se pitati hoće li on nekad tako nešto doseći. I dosegnuo je, neki kažu i puno više.  Veliki je prijatelj bio sa Terezom Kesovijom, Arsenom Dedićem, Jasnom Zlokić i Oliverom Dragojevićem, a i njihov glazbeni opus upotpunio je svojim skladbama. Goranu Karanu također je napisao velike hitove.

Nekoliko godina proveo u Hajduku

Glazba je Runjiću uvijek bila pomalo sporedno zanimanje, po vlastitom priznanju. Stvarao je pjesme usput, uz studij elektronike, posao urednika na Radio Splitu, odlaska u vojsku, posla tehnologa u Jugoplastici, pa i direktorske funkcije... Bavio se i sportom, proveo nekoliko godina u Hajduku, bio je golman. 

- Kad smo se plasirali u prvu ligu ja sam studirao i nisam imao previše vremena putovati pa sam odustao. Bavio sam se atletikom, trčao sam, bacao koplje. A i danas se nisam zaustio, s jednom klapom jedanput na tjedan zaigramo na balun. I Oliver me u posljednje doba zarazio tenisom. Zatim, za razliku od njega, ja ne volim previše more. Nemam barku, ni kajić, ništa – kazao je Runjić svojedobno u intervjuu Zvonku Kovačiću.

Ovo su največi hitovi Zdenka Runjića:

Galeb i ja - Oliver Dragojević

Skalinada - Oliver Dragojević

Malinkonija - Oliver Dragojević

Balada o tovaru - Tereza Kesovija

Na sunčanoj strani - Tereza Kesovija

Čovjek od soli - Arsen Dedić

Adio Bella - Jasna Zlokić

Kad zaspu anđeli - Goran Karan 

Prozor kraj đardina - Goran Karan

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare