To je to što me zanima!

ZFF proglasio najbolje filmove: Zlatna kolica za 'Ivanu Groznu'

Sedamnaesti po redu Zagreb Film Festival stigao je do kraja, a najuspješnijim filmovima po sudu stručnog žirija i publike dodijeljene su nagrade
Vidi originalni članak

Završio je 17. Zagreb Film Festival, a prije samog zatvaranja direktor Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta proglasili su pobjednike. Žiri dugometražnog filma u sastavu redateljice Dane Budisavljević, redatelja Elmira Jukića i redateljice Ágnes Kocsis dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje rumunjsko-srpskom filmu Ivana Grozna u režiji Ivane Mladenović.

- Nagradu dodjeljujemo filmskom portretu generacije koja je, čini se, zaglavila u vječnom pubertetu. Prepametni da bi nastavili živjeti kao njihovi roditelji, ali preslabi da bi izgradili novi svijet. Film s lakoćom pronalazi put do srca gledatelja zbog spontanosti i autoironije glavne glumice koja je ujedno i redateljica. Riječ je također o filmu koji se poigrava i pomiče granice između dokumentarizma i fikcije - stoji u obrazloženju žirija.

FILM U EGZILU Zagreb Film Festival otvoren u Laubi: 'Što je s kinom Europa?'

Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog filma dobio je kolumbijski film Monos Alejandra Landesa. Scenarist Stefan Bošković, direktorica Klasik TV-a Maja Jelisić Cooper i redatelj Mladen Stanić, okupljeni u žiriju kratkometražnog filma, odlučivali su o dobitnicima Zlatnih kolica u međunarodnom kratkometražnom programu i u programu domaćeg kratkog metra Kockice. Najboljim međunarodnim kratkometražnim filmom proglašen je srpski Posljednja slika o ocu Stefana Đorđevića.

- Posljednja slika o ocu je potresna priča o odnosu oca i sina. Autor je slikovno u potpunosti dočarao težinu odnosa i same situacije u kojoj se likovi nalaze - stoji u obrazloženju. Posebno priznanje žiri je dodijelio kinesko-francuskom filmu Odustajanje Qiu Yanga.

Zlatna kolica za najbolje ostvarenje iz programa Kockice osvojio je film Druker Rine Barbira. Žiri kratkometražnog programa dodijelio je nagradu uz riječi: 'Vještim spajanjem komedije i socijalne kritike, Druker iznosi stiliziranu, ali ipak uvjerljivu priču o odrastanju jednog srednjoškolca. Redatelj precizno razvija radnju koja mladića dovodi pred sukob s okolinom kojoj se silno trudi pripadati.' Posebno priznanje u programu Kockice dodijeljeno je filmu Južno voće Josipa Lukića.

Nagradu Zlatni bicikl za najbolji film iz programa Ponovno s nama, koji okuplja filmove prikazane na ranijim izdanjima ZFF-a, odnosno filmove koje je ZFF distribuirao u posljednjih desetak godina, ove je godine prvi put dodijelila publika ZFF-a. Najviše glasova publike s prosječnom ocjenom 4,82 dobio je Jojo Rabbit Taike Waititija. Učenice zagrebačkih srednjih škola okupljene u žiriju programa PLUS: Lina Jelena Galijatović, Tina Grgić, Lea Magzan, Klara Mišković i Maja Vuković nagradile su film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare