To je to što me zanima!

Sošice - ishodište za obilazak brojnih zanimljivih lokacija

U najprostranijem krškom polju Žumberačke gore posjetite Sošice, jedno od najvećih žumberačkih naselja i najizrazitije žumberačko središte
Vidi originalni članak

Zahvaljujući položaju u najprostranijem krškom polju Žumberačke gore Sošice su od davnih povijesnih vremena bile ne samo jedno od najvećih žumberačkih naselja, već i najizrazitije žumberačko središte, a danas su jedno od turistički najposjećenijih mjesta na Žumberku. U Sošicama i okolici vrijedi posjetiti mjesne crkve, samostan časnih sestara bazilijanki s etnografskom zbirkom, Reštovo, jamu Jazovku te Sopotski slap. Sošice su ujedno i ishodište za uspone prema planinarskoj kući Vodice i vrhu Pliješu te prema najvišem vrhu Žumberka Svetoj Geri.

Samostan časnih sestara bazilijanki sagrađen je i posvećen 1939. U njegovu je prizemlju 1976. otvorena vrijedna zbirka etnografske građe s mnoštvom vrijednih predmeta koji svjedoče o ruralnom životu Žumberka u prošlosti.

Slikovito selo Sopote i obližnji Soptski slap destinacija su koje ne smijete propustiti. Slap je udaljen 2 km od Sošica, a nalazi se na jednom od pritoka rijeke Kupčine. Visok je oko 40 metara, a sastoji se od nekoliko kaskada.

Sveta Gera (1178 m) je najviši vrh Žumberačke gore i cijele sjeverozapadne Hrvatske. Iako je hrvatsko ime za taj vrh Sveti Ilija, naziv je gotovo zaboravljen te se češće koristi stari slovenski naziv Sveta Gera. Slovenci vrh zovu i Trdinovim vrhom prema svom književniku Janezu Trdini.

Do Sošica možete doći automobilom iz Krašića ili Ozlja.

Idi na 24sata