To je to što me zanima!

Split je postao omiljeno odredište za zimski odmor

Zagrepčani posljednjih 20-ak dana gledaju u sivo nebo i mnogi vjerojatno sanjaju o odmoru u toplijim krajevima, gdje se sunce i u ovo doba probija kroz oblake. Provjerite što vas sve čeka u Splitu
Vidi originalni članak

Ne treba putovati daleko: samo 4 do 5 sati automobilom od Zagreba ili oko 40 minuta avionom čeka vas najlipši grad na svitu Split. Grad koji nas ljeti osvaja svojom gostoljubivošću i mediteranskim šarmom, ove godine bilježi čak 22 posto više dolazaka i noćenja gostiju i sve je više onih domaćih i stranih gostiju koji ga prepoznaju kao ugodno odredište za zimski odmor na jadranskoj obali.

U dane „Adventa u Splitu“ na Rivi, ulicama i trgovima grada odvija se izuzetno bogat program, u kojemu svatko sigurno može pronaći nešto za sebe. Najživlje mjesto najluđeg grada na svitu, Riva, ove je godine podijeljena na tri zone: „Adventilacija“, „7 kućica“ i „Parkiranje“, a za zabavni program zaduženi su ugostitelji koji dižu atmosferu urbanom muzikom i raznovrsnom ugostiteljskom ponudom. Spomenimo samo da vas čekaju slatkiši spravljeni po receptima starih nona, pa možete degustirati fritule, hroštule, broštulane mendule i krokante, uz prirodne sokove ili fina dalmtinska vina. Na Rivi se od 12. do 14. prosinca odvija i humanitarna akcija „Sv. Luce daruje osmijeh“, u sklopu koje se prikupljaju sredstva za djecu bez roditelja i odgovarajuće roditeljske skrbi, štićenike Doma Maestral. Mališani su za tu priliku već izradili škrabice koje će biti postavljene u svim kućicama na Rivi, pa svi koji mogu izdvojiti sredstva, na taj način mogu uljepšati svakodnevicu djeci i mladima iz doma.

Ljubitelji glazbe uživat će u šetnji po Rivi, Strossmayerovom šetalištu, Đardinu ili Peristilu gdje mogu  birati između urbane glazbe koju puštaju poznati splitski DJ-evi, klapske pjesme te pjesme dječjih ili crkvenih zborova. Dašak povijesti i tradicije čeka vas na Pjaci, gdje vrijedi pogledati izložbu „Pjaca kroz povijest“ i modnu reviju „Što se nosilo na Pjaci“. U jedinstvenim Dioklecijanovim podrumima odvija se, pak, „Festival adventskih radosti“ u sklopu kojega će se održati niz besplatnih koncerata, edukativne i zabavne radionice te prigodni program za djecu. Već u subotu, 13. prosinca u 18 sati, u Dioklecijanovoj mensi počinje koncert božićnih evergreena, koje izvodi Hrvatsko katoličko glazbeno društvo Podstrana, dok će 19. prosinca u isto vrijeme biti održan adventski koncert klapa, oba s besplatnim ulazom za posjetitelje. U podrumima se, također, odvija i radionica za izradu tradicionalnih božićnih ukrasa za bor, kao i prigodna prodaja autohtonih dalmatinskih delicija, ali i proizvoda drugih hrvatskih regija koje se predstavljaju na „Adventu u Splitu“. Uz dalmatinski pršut tu su slavonske šunke, uz kutjevačke graševine tu su i fina dalmatinska vina, a u ponudi su i proizvodi od voća te razne verzije zimnica koje se u nas spremaju.

Bogatstvo „Adventa u Splitu“ začinit će i svakodnevne baletne i dramske priredbe te koncerti na pozornici splitskog HNK. Ljubitelje umjetnosti sigurno će razveseliti tradicionalni Božićni koncert te baletna predstava „Orašar“, pod koreografskom palicom Dinka Bogdanića.

Kao grad čiji tragovi sežu u antičko doba, i odmorište koje je posebno cijenio slavni rimski car Dioklecijan koji je tu proveo zadnje godine života, Split pruža divnu priliku za obilazak povijesnih znamenitosti, ali i šetnju prekrasnom okolicom. Pogled na šumu i more sigurno će vam pomoći da napunite baterije.

Za sve turiste koji posjete Split ovih dana, splitski ugostitelji i hoteli pripremili su povoljnije cijene, dok Croatia Airlines sve do kraja ožujka u ponudi ima povratnu kartu od Zagreba do Splita za 800 kuna. No, svi Zagrepčani koji u subotu navrate do Kaptol centra i posjete štand na kojem se predstavlja „Advent u Splitu“ imaju priliku i sudjelovati u nagradnoj igri te osvojiti dvije besplatne povratne karte za Split.

Detaljan program manifestacije „Advent u Splitu“ potražite na http://www.visitsplit.com/

Idi na 24sata