To je to što me zanima!

Ako Repeša to želi, Alan Anderson će postati Hrvat

Amerikanac Alan Anderson u Ciboninu dresu drži ruku na srcu dok svira “Lijepa naša”. Možda će isto raditi i u onom reprezentativnom...
Vidi originalni članak

Gle ga, gle ga, uz hihotanje su pokazivali ljudi prema Alanu Andersonu. U 1. kolu Lige za prvaka Split CO gostovao je pod Tornjem. Prvi put otkad je došao u Hrvatsku, na utakmici su puštali “Lijepu našu”. A među svim tim Hrvatima u Ciboni Anderson je, uz Mostarca Marina Rozića, bio gotovo jedini koji je držao ruku na srcu. Za prvi put bio je to simpatičan prizor, no Anderson je nastavio taj običaj i na ostalim utakmicama. A onda je na pomalo retoričko pitanje o igranju za hrvatsku reprezentaciju ispalio:
- Zašto ne?
Uistinu, zašto ne? Pa razne su europske reprezentacije pune Amerikanaca koji mogu i ne moraju imati ikakve veze sa zemljom koju predstavljaju. A Anderson je baš tip igrača kakav nedostaje Jasminu Repeši.
- Nemamo svestrano krilo tako jako na lopti - rekao je izbornik.
No stranci mogu dobiti hrvatsko državljanstvo samo ako pet godina žive u Hrvatskoj. Ili, u slučajevima sportaša, ako ih preporuči HOO i odgovarajući savez (u ovom slučaju HKS).
- Odluči li stručni stožer na čelu s izbornikom Repešom da nam on treba, kreće procedura preko HOO-a i MUP-a, koji konačno izdaje državljanstvo - prokomentirao je predsjednik HKS-a Danko Radić, a predsjednik HOO-a Zlatko Mateša dalje razjasnio:
- Ocijeni li HKS da je to dobro, usvojit ćemo njihovu odluku. Mislim da bi sve moglo biti gotovo do roka za prijavu igrača za EP (za oko mjesec dana).

AMERIKANCI KAO POJAČANJA ČESTA POJAVA

CARLTON MYERS
Jedan od prvih i najpoznatijih stranaca u reprezentacijama bio je Englez Carlton Myers, koji je '90-ih godina bio udarna snaga talijanske košarkaške vrste.

CHRIS KAMAN
Zvijezdi Los Angeles Clippersa pradjed i prabaka su Nijemci, pa je dobio državljanstvo i zaigrao za reprezentaciju iako nikad prije nije bio u Njemačkoj.

JEREMIAH MASSEY

On je samo najpoznatiji od trojice Amerikanaca (Darius Washington, Mike Wilkinson) koji igraju za Makedoniju iako s njom nemaju nikakve veze.

J. R. HOLDEN
Nakon samo godinu dana igranja u CSKA ondašnji predsjednik Putin dodijelio mu je državljanstvo. Uzvratio je pobjedničkim košem u finalu Eurobasketa 2007.

HENRY DOMERCANT
Za razliku od J. R. Bremera, koji je barem kratko igrao za KK Bosnu, Domercant nema nikakve veze s BiH, ali je najbolji igrač njene reprezentacije.

LUOL DENG
Rođeni Sudanac kao klinac je živio u Engleskoj, pa je dobio državljanstvo. Njegov suigrač iz Bullsa Ben Gordon rođen je u Londonu, pa možda i on zaigra.

IBRAHIM JAABER
Bek Lottomatice, kojeg je onamo doveo Repeša, igra za bugarsku košarkašku reprezentaciju. Odveo ju je na EP u Poljskoj.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • sasapref 09.05.2009.

    Nece biti nijednog hrvata u repkama kako ste krenuli!!!

  • kosarkasica 05.05.2009.

    samo da je istina.... =) odlican igrac!

  • slavonac 91 05.05.2009.

    ovakvu legendu nisam još vidio,lik mi je skroz legendaran,još da hoće stvarno igrat za nas bilo bi pre*ebeno!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare