To je to što me zanima!

Amerikancima oduzeli štafetno zlato iz Sydneyja

MOO je uoči početka OI-ja u Pekingu poslao jasnu poruku potencijalnim varalicama. SAD su ostale bez zlata na 4x400 m s OI-ja 2000.
Vidi originalni članak

Antonio Pettigrew u svibnju je priznao da je od 1997. do 2003. koristio EPO i ljudski hormon rasta, a u lipnju se odrekao zlata osvojenog u štafeti 4x400 m na OI-ju u Sydneyju 2000. Isto je učinio i legendarni Michael Johnson, koji je rekao da se osjeća prevarenim, izdanim i iznevjerenim. Vraćanje tih medalja više nije volontersko, MOO ih je Amerikancima i službeno oduzeo. Osim dopingiranog Pettigrewa i moralista Johnsona, bez odličja su ostali i drugi članovi štafete - blizanci Alvin i Calvin Harrison, te Jerome Young i Angelo Taylor koji su trčali kvalifikacije. No ispada da su Johnson i Taylor jedini čisti u cijeloj priči, jer su još tri člana te štafete zbog dopinga nekoliko godina kasnije dobili teške suspenzije - Alvin Harrison četverogodišnju, Calvin Harrison dvogodišnju, a Young doživotnu.
MOO je ovim potezom još ojačao antidopinšku kampanju uoči pekinških Igara. Svakodnevno se zbog dopinga nekoliko sportaša briše s popisa putnika u Peking, a najjače je odjeknula suspenzija sedam ruskih atletičarki koje su pretendirale na medalje.






ZBOG MARION JONES VEĆ OSTALI BEZ PET MEDALJA

Prije četiri mjeseca MOO je oduzeo Amerikancima još pet atletskih medalja iz Sydneyja, od čega tri zlatne. Riječ je o medaljama Marion Jones - zlatima sa 100 m, 200 m i štafete 4x400 m, te broncama u skoku u dalj i štafeti 4x100 m. Ona je također uzimala doping, a osuđena je na šest mjeseci zatvora zbog krivokletstva na svom suđenju.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare