To je to što me zanima!

Ante Budimir: Tata je poginuo, na faks su me 'natjerale' sestre, a supruga mi je iz Vukovara...

Studiram ekonomiju i imam još sedam ispita do kraja, ne znam hoću li stići diplomirati u 2021. godini, ali u 2022. sigurno hoću, kaže Budimir, koji je u 2020. debitirao u reprezentaciji i dobio sina Tomu
Vidi originalni članak

Pamtit ću ovu 2020. godinu, zabio sam 13 golova u sezoni u La Ligi, dobio sam sina Tomu, debitirao sam za hrvatsku reprezentaciju, kaže nam Ante Budimir.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ante je doslovno pokazao da nikad nije kasno. Rad, kvaliteta i upornost doveli su ga do hrvatske reprezentacije s 29 godina. U debiju protiv Švicarske je asistirao za pobjedu, zabio je Turskoj, ima četiri nastupa za reprezentaciju. Imao je odličnu prošlu sezonu u Mallorci, dobro mu zasad ide i u Osasuni gdje na posudbi. Prebolio je i korona virusa, zbog toga je propustio par utakmica.

- Na Mallorci je stalno bilo sunčano, a u Pamploni ima puno kiše - smije se Ante, koji je krajem listopada dobio sina.

- Učim se polako, učim se mijenjati pelene, ha,ha, a on je dobar, samo da tako ostane, miran je, mene i suprugu Moniku ne budi puno - smije se Ante, koji je u karijeri igrao za Inter Zaprešić, Lokomotivu, St. Pauli, Crotone, Sampdoriju, Mallorcu i sad Osasunu.

- Put mi nije bio nimalo lagan, ali nikad nisam odustajao. Bilo je teško igrati po drugim ligama, ali bio sam uporan - govori nam Budimir, koji je kao dijete došao u Veliku Goricu.

Rođen je u Zenici, ali samo zato što je tamo najbliža bolnica. On je iz sela Ozimica pokraj Žepča u BiH.

- Rat i sve okolnosti su utjecale na to da napustimo dom i 1992. godine dođemo u Veliku Goricu. Tata mi je poginuo u automobilskoj nesreći. Mama Janja je sa mnom i dvije sestre Irenom i Renatom došla u Turopolje. Mama se žrtvovala za nas, sve nam je omogućila - ponosno govori Ante.

Nije mami Janji bilo lako s troje male djece, ali sve je napravila za njih. 

- Sestre su blizanke, starije su godinu dana od mene. One imaju svoj privatni posao, zajedno rade. Obje su završile Ekonomski fakultet, zbog toga su i mene 'natjerale' na fakultet. I ja sam u Zagrebu upisao ekonomiju i dobro mi ide. Ostalo mi je još sedam ispita do kraja. Moram se malo uključiti online, neću možda moći diplomirati u 2021. godini, ali u 2022. najkasnije hoću. Fakultet ipak nije na prvome mjestu, tu su obitelj i nogomet - kaže Budimir, koji je nogomet počeo igrati sa sedam godina.

- Krenuo sam u ljeto 1998. godine, kad je Hrvatska osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Nogomet je uvijek bio prva ljubav, iako sam imao kratki izlet u rukomet. Kad je Hrvatska osvojila zlato na SP-u u Portugalu 2003. godine, trenirao sam rukomet tjedan dana, ali kad me trener htio registrirati, odlučio sam da je nogomet prva ljubav - otkriva Budimir.

Ante je izbjeglica iz Žepča, a supruga Monika...

- Upoznali smo se u Velikoj Gorici. I ona je izbjeglica, ona je iz Vukovarka - kaže nam Ante.

Pitamo ga što će biti kad završi igraču karijeru, hoće ostati u nogometu, postati možda trener ili pak ekonomist?

- Možda nijedno ni drugo  - zagonetno uz smijeh odgovara Budimir i nastavlja:

- Želim uživati u trenutku, igrati na visokoj razini dok mogu, a onda ćemo vidjeti kad se karijera završi.

Ante Budimir bi trebao biti među igračima koji će ići na Euro 2021. godine i koji će biti u kadru 20-ak igrača na koje će Zlatko Dalić računati u ožujku na početku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

- Idem korak po korak, nadam se najboljem - stalno ponavlja Ante i dodaje:

- Obje skupine su teške i zahtjevne, ali vjerujem kako ćemo u idućoj godini imati puno uspjeha i kako će se naš narod moći radovati velikim rezultatima reprezentacije.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • urbaniu_1 22.11.2023.

    Bravo Ante, koliko vas ima koji ste morali napustiti rodna sela, ti, Modrić, Lovren.. itd svaka cast

  • ivonne budimir 29.06.2021.

    Bravo Ante neka ti bude sretno💪💪💪

  • 05.01.2021.

    šta ti vrijedi faks kada nisi u tome 100%. Ti više ne znaš o ekonomiji nego što znaš... Ima ih more koji su završili ekonomiju, a kao da nisu kada se ne znaju time baviti. A i tu ekonomiju može svatko završiti. Podignite kriterije na fakultetima, realna prolaznost bi trebala biti oko 40%! Šta će mi neki liliputanci završavati i onda kada ih se postavi na neko mjesto nemaju pojma i nisu kompetentni kad je faks lagan i ima niske kriterije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare