To je to što me zanima!

Avioni usmrtili cijele momčadi: United izgubio slavne 'bebe'

Kroz povijest velike avionske nesreće usmrtile su kompletne sportske momčadi. 'Busbyjeve bebe' stradale su 1958., slavna torinska momčad poginula je 1949.
Vidi originalni članak

Strašna avionska nesreća koja je u srijedu u Rusiji usmrtila hokejašku momčad Lokomotiva iz Yaroslava samo je jedna u nizu velikih sportskih tragedija koje su uzele kompletnu generaciju sportaša.

Vraćajući se u povijest najpoznatija nesreća u kojoj je stradala kompletna momčad ona je iz Münchena 1958. U tragediji je život izgubilo osmero nogometaša slavne generacije Manchester Uniteda vraćajući se iz Beograda s utakmice Lige prvaka protiv Crvene zvezde.

Nesreća se dogodila nakon što je avion zbog lošeg vremena sletio u bavarsku prijestolnicu. Iz trećeg pokušaja avion je poletio, no na kraju piste je zapeo na nanos snijega zbog čega je avion izgubio kontrolu te je probio ogradu i krilom udario u obližnju kuću.

U nesreći i od posljedica iste stradalo je 23 od 44 putnika, od kojih su bila i dva Unitedova trenera, tajnik i osam novinara.

Tragedija je odjeknula u svijetu jer je Manchester United predvođen Bobbyjem Charltonom, koji je preživio, bio u samom vrhu europskog nogometa. 'Busbyjeve bebe' kako su ih zvali po njihovu menadžeru Mattu Busbyju imali su priliku postati tek treća premierligaška momčad s tri uzastopna naslova engleskog prvaka. Bili su aktualni branitelji Charity Shielda te su prošli u drugo uzastopno polufinale u tadašnjem Kupu prvaka.

Nakon tragedije razmišljalo se čak o gašenju kluba, no United je nastavio pobjedom rezervi nad Sheffield Wednesdayem koji su nosili dresove bez imena na leđima. 'Crveni vragovi' su uspjeli dogurati do finala FA Cupa, te su u prvom susretu polufinala Lige prvaka svladali Milan na Old Traffordu. Real, kasniji pobjednik, kao i Crvena zvezda založili su se za ideju da se naslov dodijeli Manchesteru, no prijedlog nije prošao. Deset godina kasnije druga generacija 'Busbyjevih beba' osvojila je europski naslov s Georgeom Bestom i Denisom Lawom, ali i dvojicom preživjelih Charltonom i Billom Foulkesom.

Zambija izgubila kompletnu nogometnu reprezentaciju 1993.

Jedna od najtežih avionskih nesreća zadesila je nogometnu reprezentaciju Zambije koja je putovala na kvalifikacijski susret za Svjetsko prvenstvo u SAD-u protiv Senegala. Avion se brzo nakon polijetanja srušio u Atlantski ocean te je pritom poginulo svih 25 putnika i pet članova posade od čega je bilo 18 reprezentativaca.

Ubrzo nakon nesreće okupljena je nova reprezentacija koja je iste godine sve iznenadila i dogurala do finala Afričkog kupa nacija u kojem su izgubili od Nigerije.

Slavna momčad Torina poginula nakon sudara u brdo

Talijanski nogomet zadesila je najveća tragedija 1949. u kojoj je stradala slavna momčad Torina. Nesreća u kojoj je poginuo 31 putnik od kojih su 18 igrača dogodila se nakon što se avion zbog loše vidljivosti zabio u brdo Superga blizu Torina. Torino, koji je tad bio trostruki uzastopni osvajač Serie A s 10 reprezentativaca, nikad se nije oporavio iako je osvojio još jedan naslov 1976.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • JAX 08.09.2011.

    Nije to jedina takva tragedija u Rusiji. Znam da je prije nekih 30 godina u nogometnom prvenstvu bivše države tamošnji Pahtakor putovao u Minsk (zvuči znakovito?) na nogometnu utakmicu, a u avionskoj nesreći stradala je skoro cijela momčad

  • gugi1981pfc 08.09.2011.

    Meni je najjace bilo citati knjigu Prezivjeli, o nesreci koja se desila u Andima 1972. kada je urugvajski ragbi tim imao avionsku nesrecu na putu u Argentinu, pa su tamo bili ne znam koliko dana i na kraju prezivjeli morali jesti poginule, (lesevi su bili u dobrom stanju,zbog veoma niske temperature)... Pa su dvojicu najsposobnijih najbolje hranili da bi imali snage otici potraziti pomoc. Uostalom http://dalje.com/hr-svijet/da-prezive-morali-jesti-svoje-prijatelje/287255

  • Stretford End 08.09.2011.

    Medu poginulima igracima United bio je i veliki Duncan Edwards, igrac koji je za United debitirao sa 16 godina , sa 17 bio stalan clan prve postave, sa svega 18 godina debitirao za Englesku reporezentaciju. Ljudi koji su ga imali prilike gledat tvrde da je bio sposoban odigrat bilo koje mjesto na terenu zbog svoje polivaletnosti kao i fizicke snage. Poznat pod nadimkom Big Danc obozavan je od strane i najmadih Unitedovih navijaca zbog usmene predaje koja godina kruzi o igracu nevjerovatnih vrlina, kako nogometnih tako i ljudskih, smatran je autoritetom u momcadi Uniteda makar je bio najmladi jer je primjerom pokazivao sto znaci igrati za dres koji nosis. Na jednoj Unitedovoj stranici clan je i covjek koji je napisao knjigu " Growing up with Manchester United" Tom Clare, jedan od onih koji je uzivo imao prilike gledati Edwardsa i po njegovom sudu talent koji je posjedovao Duncan ravan je onome Pelea i Maradone, samo sto nije imao vremena to i ispuniti. Steta sto je tragicno skoncao kao i ostatak momcadi Uniteda, ali ono sto je zatim Sir Matt Busby ucinio sa prezivjelima ulazi u povijest nogometa. Tragican dan za cijeli sport opcenito, ne samo Manchester United. RIP.

Komentiraj...
Vidi sve komentare