To je to što me zanima!

'Bajdo' se vraća na Poljud: Naručen veliki Vukasov kip

Bernard Vukas odigrao je 615 utakmica i zabio 300 golova za Hajduk. U Split je došao 1947. i osvojio tri naslova: 1950., 1952. i 1954. godine
Vidi originalni članak

U zagrebačkoj ljevaonici Ujević u tijeku je završna obrada brončanoga kipa legendarnog igrača Hajduka Bernarda Bajde Vukasa, koja će 29. listopada biti postavljena na Poljudu. Inicijator akcije, koju podržavaju Torcida, Hajduk, Split i obitelj pokojnog Vukasa, zagrebački je student, Splićanin Vedran Bonačić.
- Mnogi su se pitali zašto baš Vukas, a ne, primjerice, Vladimir Beara ili Frane Matošić. Odlučili smo se za Vukasa jer su Beara i Matošić u vrijeme  pokretanja ove inicijative bili živi, a od Vukasove smrti prošlo je već više od 25 godina i bilo je vrijeme da nakon ulice u Splitu dobije i spomenik - kaže Bonačić, koji uživo nije gledao legendu. O majstorijama su mu pričali otac i barba.
 - Kažu da je bio vrhunski igrač i, što je važnije, još bolji čovjek. Iako je rođen i odrastao u Zagrebu, brzo se saživio sa Splitom. Pjevao je s klapama, igrao briškulu i trešetu i borio se za Hajdukov dres kao da je fetivi Splićanin. Zato su ga ljudi voljeli, zato ga volimo i mi danas te mlađim generacijama prenosimo priče o legendarnom Bajdi - kaže Bonačić, zaljubljenik u Hajduk.
Za dan otkrivanja spomenika izabrao je 29. listopada. Tog je datuma 1950. godine Hajduk na Starom placu pobijedio velikog rivala Crvenu zvezdu te tom pobjedom praktički osigurao naslov prvaka bivše države.
- To je povijesna utakmica jer je na njoj prvi put navijala upravo osnovana Torcida, a Hajduk je osigurao naslov prvaka u sezoni u kojoj nije imao  nijedan poraz - pojasnio je Bonačić.

NAKON POLJUDA - STARI PLAC
Brončani spomenik najboljem igraču u povijesti Hajduka, visok dva metra i težak 300 kg, djelo je akademskog kipara Vojina Hraste. Izrada je stajala oko 200.000 kuna. Spomenik će krajem listopada biti postavljen u atriju stadiona na Poljudu, a naknadno će ga preseliti, vjerojatno u neku od ulica pokraj Starog placa.

RELJEF NEPOBJEDIVIH
Uz Bajdin kip postavit će i reljefni prikaz momčadi Hajduka iz 1950., koja je osvojila naslov prvaka bez poraza, te reljef Torcide, koja je iste godine osnovana.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • taurus1986 03.10.2009.

    :)))))))))) strasno!!! Bajdo je najbolji nogometas u HR ikad!! Ajde izbrisi me!!!:)))))))))

  • taurus1986 03.10.2009.

    Sta se vise nesmi komentirat vas novinare koji znate napisat tolike pizdarije,dezinformacije u novinama i obmanjivat javnost da ne to strava!! Bajdo je najveći nogometas Hrvatske a ne samo Hajduka i to je novinaru istina a ti malu uci povijest sporta pa onda pisi članke a ne meni brisat komentar uzalud!!

  • taurus1986 03.10.2009.

    Moj novinaru nije on samo najveci igrač Hajduka nego Hrvatske,vrime pomalo brise proslost ali ne i velikane ka sta je bajdo!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare