To je to što me zanima!

Bavarci uzeli superkup, upali u krizu, a onda dohvatili naslov

U godinu dana osvojio je sva tri njemačka trofeja. Niko Kovač kompletirao je niz onim najvažnijim, Bundesligom, u drami zadnjega kola. Bila je to sezona uspona i padova u kojoj može po još jedan trofej
Vidi originalni članak

Bayern je novi/stari prvak Njemačke. Nogometaši Nike Kovača uspjeli su obraniti titulu, prilično turbulentnu sezonu zaključiti na najbolji mogući način. A tu je bilo svega, doista svega. Njemački mediji vrlo brzo su počeli "bušiti" Niku Kovača, pisalo se kako je u svađi s nekim igračima (Arjen Robben, James Rodriguez...), pa i da mu je svlačionica okrenula leđa. No, Niko Kovač je uspio i pobjedom 5-1 nad Frankfurtom dohvatio prvi trenerski naslov prvaka u svojoj karijeri. A pogledajmo kako je tekla sezona Bavaraca...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

PUT PRVAKA NIKE KOVAČA Pao je i digao se, bio tek peti izbor. Bayern mu je bio suđen!

Kolovoz 2018.: Uvjerljivo otvaranje, osvojen i Superkup

Bayern je u kolovozu 2018. godine odigrao tek tri dvoboja, upisao tri pobjede uz gol-razliku 9-1. Bavarci su sezonu otvorili utakmicom Superkupa, nogometaši Nike Kovača tu su s uvjerljivih 5-0 "pomeli" Eintracht. I tako im se osvetili za poraz iz finala Kupa nekoliko tjedana ranije. Pravu golgetersku formu odmah je pronašao Robert Lewandowski koji je u tri nastupa tijekom kolovoza zabio čak pet golova. Bayern je prošao i prvo kolo Kupa (Drochtersen/Assel 1-0), a prvenstvo otvorio pobjedom (3-1) protiv Hoffenheima.

Rujan 2018.: Četiri pobjede u nizu, pa prvi naznaci krize

Bayern je u velikom stilu otvorio i rujan. Uz tri uzastopne prvenstvene pobjede protiv respektabilnih suparnika (Stuttgart, Leverkusen i Schalke), njemački prvak uspješno je otvorio i Ligu prvaka. Benfica ni na svom Luzu nije mogla parirati Bavarcima. Kraj rujna pokazao je naznake određen krize, prvo ih je na Allianz Areni šokirao (1-1) Augsburg, a samo tri dana kasnije Bayern je prizemljen (2-0) i kod Herthe. Njemački prvak nakon šest odigranih kola zaostajao je za vodećom Borussijom Dortmund jedan bod.

Listopad 2018.: Muke protiv Ajaxa, šok u Mönchengladbachu

Njemački prvak u listopadu je odigrao šest utakmica, i tu upisao četiri pobjedu, te po jedan remi i poraz. Bavarci su Ligu prvaka nastavili domaćim ogledom s Ajaxom (1-1), a poslije toga Niko Kovač i društvo doživjeli su veliki šok u Mönchengladbachu. Domaća Borussia razbila (3-0) ih je u 7. kolu, a tu je svima u Njemačkoj postalo jasno kako je ovaj Bayern ipak ranjiv. Do kraja listopada Bayern je svladao Wolfsburg, AEK (Liga prvaka), Mainz i Rödinghausen (Kup), pa za vodećom Borussijom Dortmund zaostajao dva boda.

Studeni 2018.: Samo dva boda u tri kola, pad na 5. mjesto

E, studeni je Niki Kovaču donio mnogo problema, tu su počele i prve (ozbiljnije) priče oko pozicije hrvatskog stručnjaka. Bivšem izborniku u nekim je dvobojima i sreća okrenula leđa, Bayern je u tri domaća prvenstvena ogleda uhvatio tek dva boda! Blaže rečeno, katastrofa. Bavarci na Allianz Areni nisu uspjeli srušiti Freiburg (1-1) i Fortunu Düssledorf (3-3), dok su poraženi (3-2) i kod Borussije Dortmund. Osmijeh na lica navijača nisu donijele dvije europske pobjede (Benfica i AEK), Bayern je kraj studenog bio petoplasirana momčad Bundeslige, s devet bodova zaostatka za rivalom iz Dortmunda.

Prosinac 2018.: Stopostotni učinak u Bundesligi, kreću bolji dani

Niko Kovač dugo se borio s brojnim kritikama, a onda potpuno "preobratio" svoju momčad u prosincu. Bayern je nanizao pet prvenstvenih pobjeda (Werder, Nürnberg, Hannover, Leipzig i Eintracht), uspio smanjiti prednost za vodećom Borussijom na šest bodova. Navijači su ipak malo odahnuli, pet prvenstvenih pobjeda bio im je lijep poklon uoči Božićnih blagdana. U potpuno nevažnoj utakmici Lige prvaka, Bayern je još jednom remizirao (3-3) s Ajaxom.

Siječanj 2019.: Neobičan prijelazni rok i dvije sigurne pobjede

Mnogi su očekivali kako će Bayern zbog lošijih rezultata, ali i niza iskusnih igrača na zalazu karijere (Ribery, Robben, Rafinha, Neuer...) već na zimu krenuti u rekonstrukciju momčadi, te u svoje redove dovesti nekoliko velikih zvijezda. A prijelazni rok je bio miran, jako neobičan. Jedino pojačanje Bavaraca za nastavak sezone bio je 19-godišnji Kanađanin Alphonso Davies za kojeg je Vancouveru isplaćeno 10 milijuna eura, a Bayern je napustio tek Sandro Wagner. U Bundesligi su odigrana samo dva kola, Bayern je upisao dvije pobjede, ali toliko ih je imala i vodeća Borussia Dortmund.

Veljača 2019.: Borussia na samo tri boda, velika "nula" na Anfieldu

Bayern je veljaču otvorio porazom (3-1) kod Leverkusena, a onda u Bundesligi pobjeđivao Schalke, Augsburg i Herthu. I tako je prednost vodeće Borussije smanjena na samo tri boda zaostatka. Problema je bilo i u njemačkom Kupu, no Bavarci su nakon produžetaka bili bolji (3-2) od Herthe. Sve oči nogometnih zaljubljenika bile u veljači su bile usmjerene prema osmini finala Lige prvaka, mega-dvoboju Bayerna i Liverpoola. Prvi ogled odigran je na Anfieldu, završilo je 0-0, a u Münchenu je zbog tog rezultata vladalo veliko oduševljenje.

Ožujak 2019.: Liverpool osvojio Allianz Arenu, Borussia na dva boda

Navijači Bayerna nestrpljivo su dočekali uzvratni susret osmine finala Lige prvaka, Allianz Arena je bila ispunjena do samoga vrha, ali te večeri je briljirao Sadio Mane. Liverpool je slavio 3-1, otišao u četvrtfinale Lige prvaka, a Bayern se odmah morao okrenuti domaćoj sceni. U Bundesligi su upisane tri pobjede (Borussia Mönchengladbach, Wolfsburg i Mainz), ali i remi s Freiburgom. Na kraju mjeseca zaostatak za Borussijom bio je tek dva boda.

Travanj 2019.: Bayern konačno na vrhu, osiguran plasman u finale Kupa

Borussia Dortmund počela je "popuštati", neočekivano gubiti bodove, a Bayern je u travnju bio na visokoj razini. Družina Nike Kovača preskočila je dvije stepenice u Kupu (Heidenheim i Werder), stigla do velikog finala. Travanj nam je ponudio i drugi prvenstveni obračun Bayerna i Borussije Dortmund, a tu nije bilo rezultatske napetosti, već nakon 45 minuta bilo je 4-0 za njemačkog prvaka. Na kraju je "pukla petarda" (5-0), a Bayern je tom pobjedom zasjeo na vrh ljestvice. U Bundesligi su još "padali" Fortuna Düsseldorf i Werder, dok je "nulu" izvukao Nürnberg.

Svibanj 2019.: Dvije pobjede za novi naslov prvaka

Bayern se potpuno "zahuktao", njemački rivali sve su teže parirali najboljoj momčadi Bundeslige. Bavarci su tako svladali Hannover (3-1) i propustili prvu meč-loptu protiv Leipziga u gostima odigravši 0-0. Ipak, na domaćem terenu nisu posustali i u zadnjem su kolu razbili Eintracht 5-1 uz golove Francka Riberyja i Arjena Robbena na oproštaju od Münchena. Bavarcima još ostaje finale njemačkog kupa 25. svibnja protiv Leipziga u Berlinu pa bi Kovač u debitantskoj sezoni mogao osvojiti dvostruku krunu.

BAVARSKA SLAVI HRVATA NIKO MEISTER! Kovač razbio bivši klub, Bayern je šampion!

Idi na 24sata

Komentari 10

  • jakse 18.05.2019.

    Hrvat germanskog mentaliteta, nema jače kombinacije.

  • PCapitalist 18.05.2019.

    Dobio je Niko ove sezone vrući krumpir u ruke, momčad Bayerna kojoj treba remont.Ušao je hrabro u klub, uhvatio se posla, jesenas unatoč krizi dobio podršku vodstva bez obzira što su mediji pisali vodstvo je stalo uz njega.Stigao je -9 zaostatka za Dortmundom.Unatoč svim problemima koji su ga zadesili on je ostao svoj i vjerovao je do kraja u uspjeh.Radio je za Bayern 24 sata dnevno i na kraju se njegov trud isplatio.Sad vidite što se desi kad neko ima podršku glavnih.Ovo nek bude poruka Šukeru i ekipi koji su ga odbacili kao zadnju kantu nakon SP 2014. jer nisu vjerovali u njega.Bravo Niko želim ti još hrpu ovakvih trofeja u trenerskoj karijeri i da nastaviš u Bayernu tamo gdje su stali Branko Zebec i Zlatko Čajkovski koji su udarili temelje u Bayernu i naučili ih kako se igra nogomet !!

  • patos 18.05.2019.

    Nevjerovatno koliko su mediji , omalozavali, vrijedjali i ponizavali Niku, iako nije bio nista losiji trener od jednog Ancelotija, al ipak Anceloti je talijan za razliku od hrvata Nike, pa mogu svasta pisati protiv njega... al pokazao im je Hrvatina kako se uzimaju titule i svaka mu cast na tome sto je sa ovako slabim bayernom uspio uzet titulu a vjerovatno ce i kup uzet. Niko Kovac nije samo zasluzio da ostane, vec je zasluzio novi poboljsani ugovor, dokazao je da je trener za veliki klub kao sto je FCB... sve cestitke od srca nasem Niki, koji je ostao jak i ponosan do kraja!

Komentiraj...
Vidi sve komentare