To je to što me zanima!

Boban ljuti Engleze: Demencija i nogomet nisu nikako povezani

Fifa i Zvonimir Boban odbacili su istraživanje, koje povezuje nogomet i neurološka oštećenja kod igrača. Obitelji preminulih i bolesnih nogometaša su ogorčene
Vidi originalni članak

Prije mjesec dana objavljeno je istraživanje, koje ukazuje na povezanost igranja nogometa i dugoročnog oštećenja mozga.
Kod četiri od šest bivših nogometaša pronađeni su znakovi degenerativne bolesti mozga povezane s kroničnom traumatskom encefalopatijom.

Fifa je odbacila rezultate tog istraživanja, ali i svih ranije objavljenih, a čovjeka kojeg su odredili da to objavi svijetu je Zvonimir Boban.

- U tom izvještaju ne postoji nijedan konačni dokaz o vezi nogometa i demencije. Fifa je to istraživala 16 godina i ništa nije pronašla - rekla je legendarna 'vatrena' desetka, a danas savjetnik predsjednika Fife Giannija Infantina.

Otkriveno je da su tri igrača engleske nogometne reprezentacije, koja je 1966. osvojila Svjetsko prvenstvo, Martin Peters, Nobby Stiles i Ray Wilson, imali demenciju ili gubitak pamćenja.

Istraživanje je pokazalo i da je Jeff Astle, bivši engleski reprezentativac, preminuo zbog oštećenja mozga.

- Martina Glenna, izvršnog direktora Engleskog nogometnog saveza, obavijestio sam o Fifinu istraživanju u koje su uložena velika sredstva. Naravno, moramo biti oprezni i svjesni potencijalnog rizika, no za sada taj rizik ne postoji - istaknuo je Boban.

Obitelji nogometaša, koji su preminuli zbog degenerativne bolesti mozga, ogorčeni su na Fifu zbog te izjave, nazvavši je i sramotnom. 

- Ako je Fifa zaista istraživala povezanost udaranja lopte glavom s oštećenjima mozga čak 16 godina, vjerujte, ja to nisam znala - rekla je Dawn Astle, kći bivšeg engleskog reprezentativca Jeffa, koji je preminuo 2002.

- Znam za desetke obitelji bivših nogometaša, koji su uvjereni da su za neurološke probleme njihovih najmilijih krive ozljede glave, koje su zaradili tijekom igračke karijere. Uostalom, meni je rečeno da je mozak mog oca nakon smrti izgledao kao u boksača - dodala je Dawn.

Fifa se zasad drži svoje priče, no neće je moći pospremiti ispod tepiha tek tako.

- Dokazana je veća učestalost demencije kod umirovljenih nogometaša, nego kod običnih ljudi. Moramo saznati odgovore. Fifa ne smije tek tako odbaciti povezanost nogometa i neuroloških oštećenja. Fifa ima obvezu brinuti se o svojim nogometašima - rekla je Dawn.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Agent007_1 05.03.2017.

    Da engleski drovsječe imaju imalo talenta za nogomet ne bi morali toliko udarati loptu glavom, nego, znate "nogom", i ovakve stvari bi se izbjegle. Al jebiga, kod njih je i dalje taktika trči/skoči/udri. Šta ćeš, antitalenti.

  • nokšir 05.03.2017.

    kakav glupi članak, i glupo istraživanje, sve neki engleski pijanci kojima je mozak otišao od alkohola, a od ove tata ko zzna koliko je puta klepio od razno, a uz to i lopte su im nekoć bile ko lubenice, a pošto su bili većinom pijanci sa refleksom mrtvog konja često ih je i lopta kresala po glavi

  • AleksandarA 05.03.2017.

    Podsjeca me na ovaj film puno. https://www.youtube.com/watch?v=Io6hPdC41RM

Komentiraj...
Vidi sve komentare