To je to što me zanima!

'Bratska 'skupina Torcide: Na Poljudu u neredima sudjelovali su i navijači poljskog Gornika?

Navijačka skupina Gornika osnovana je 1999. godine, a vrlo često se mogu vidjeti i veće grupe navijača s obilježjima tog poljskog kluba iz Zabrza na sjeveru Poljuda, kao i na gostujućim utakmicama Hajduka
Vidi originalni članak

U navijačkom svijetu prijateljstva među ultras grupama nisu rijetkost, tako najstarija navijačka skupina u Europi, splitska 'Torcida' koja je osnovana davne 1950. godine, među domaćim ultras grupama gaji prijateljske odnose sa zadarskim 'Tornadom', a od stranih grupa s navijačima portugalske Benfice 'No Name Boysima', ultras skupinom francuskog Saint - Ettienea 'Magic Fansima' te navijačima Gornika iz poljskog grada Zabrzea, koji su se po uzoru na njih i nazvali - 'Torcida Zabrze'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Navijačka skupina Gornika osnovana je 1999. godine, a vrlo često se mogu vidjeti i veće grupe navijača s obilježjima tog poljskog kluba iz Zabrza na sjeveru Poljuda, kao i na gostujućim utakmicama Hajduka, gdje dolaze navijati i pomagati 'bratskoj skupini' iz Splita. Sumnja se kako su neki od njih navodno sudjelovali i u neredima i napadu na policiju u srijedu navečer nakon Kup ogleda Hajduka i Dinama, jer je dio huligana koji su snimljeni tijekom incidenta i napada na policiju na sebi nosio obilježja upravo poljske navijačke skupine. 

NAKON KUPA Predsjednik Hajduka: 'Karoglan ponudio ostavku, ali očekujem da svi skupa izguramo do kraja'

Koliko je velika povezanost navijača dva kluba svjedoči i prijateljski ogled Gornika i Hajduka koji je odigran u ožujku 2018. godine povodom proslave 70 - og rođendana Gornika, kao i uzvrat na Poljudu u lipnju iste godine. Obje utakmice gledalo je jako puno gostujućih navijača a na Poljudu je za vrijeme utakmice razvijena i posebna koreografija koja potvrđuje blisku vezu dviju istoimenih navijačkih skupina. 

Na Poljudu se često mogu vidjeti i poruke posvećene 'bratskoj skupini' iz Poljske, čestitke povodom rođendana... ali jednako tako i na stadionu Gornika poruke za splitsku 'Torcidu' i Hajduk. Uoči utakmice Gornik Zabrze - Arka Gdynia s razglasa je puštena pjesma 'Kada umren umotan u bilo', čime je odana počast tragično preminulom Ivanu Mati Blaževiću, a također i da su uoči gostujuće utakmice Hajduka protiv Brondbyja Poljaci pomogli splitskoj 'Torcidi' u obračunu s danskim huliganima koji su ih napali.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • saborski pacov 06.04.2024.

    Poljaci navodno dolaze u Rijeku cilj im je napraviti nerede i u Rijeci u kompi sa riječkom Torcidom !

  • PRIGOREC iz ZG 04.04.2024.

    pa velim vam ja da su ti torcidasi dobri, vrijedni i posteni sinovi a i JAKO dobro odgojeni. ponos roditelja.. a ovi poljaci, sram ih i stid bilo. kak bi izet rekel..

  • mars7 04.04.2024.

    torcida je ljuta s razlogom

Komentiraj...
Vidi sve komentare