To je to što me zanima!

Britanci u Europi: Najbolji 'Moćni miš' i 'Nježni div'

Čitav niz britanskih nogometaša ostvario je vrlo značajne uloge u klubovima koji nisu s Otoka. Za neke velikane nema mjesta na Top 10 The Suna
Vidi originalni članak

Čini se da Britanci ono najbolje u svom nogometu ljubomorno čuvaju samo za sebe, no čitav je niz velikih britanskih igrača u posljednjih desetljeće ili dva igrali ozvan engleske. Graeme Souness, Glenn Hoddle, Mark Hughes, Ian Rush, Michael Owen i Paul Gascoigne su neki od njih, ali za ovo društvo nema mjesta među 10 najboljih! Tako barem misli The Sun, u kojem je objavljen Top 10 najboljih Engleza koji su igrali u 'prekomorskim' zemljama.

10) PAUL INCE
Nakon šest sezona u dresu Manchester Uniteda, Ince je otišao u Milano i odjenuo dres Intera. U početku mu nije bilo lako, teško se prilagođavao talijanskom nogometu, no brzo je postao miljenik navijača. Bio je i važna karika u Interovu putu do finala Kupa Uefe 1997. godine.
9) DAVID PLATT
Nakon što je 1990. briljirao na SP-u, doveo ga je Bari. Iako je momčad ispala, Platt je igrao odlično i sezonu kasnije završio u velikom Juventusu. U dresu 'Stare dame' uzeo je Kup Uefe, a nakon toga je otišao u Sampdoriju i osvojio talijanski Kup.
8) GARY LINEKER
Legendarni strijelac bio je prvi strijelac Sp-a 1986., što je bilo dovoljno da ga kupi Barcelona. I nisu pogriješili: u debiju je zabio dvaput, pa u 'El classicu' Real Madridu - triput! U dresu Barce Lineker je osvojio Kup kupova i Kup kralja.
7) DAVID BECKHAM
Ikona modernoga doba otišao je iz Madrida kao heroj. Capello ga je odbacio, pa pozvao upomoć. Becks je u maniri velikoga igrača odveo Real do naslova u svojoj posljednoj sezoni. Navijači su protestirali kada je David otišao u LA Galaxy...
6) PAUL LAMBERT
Škot je prvi Britanac u povijesti koji je osvojio Ligu prvaka i Kup kupova u dresu neke nebritanske momčadi. Uspjelo mu je to za igranja u Borussiji iz Dortmunda.
5) OWEN HARGREAVES
Današnji veznjak Manchester Uniteda je poseban po tome što je svoju karijeru započeo u klubu koji nije britanski - Bayernu iz Münchena. Rođeni Kanađanin došao je u Bavarsku sa 16 godina, a 2001. je osvojio Ligu prvaka. Tek 2007. je stigao u svoj prvi britanski klub.
4) CHRIS WADDLE
Za Marseille je potpisao 1989. i tri godine zaredom osvajao naslov prvaka Francuske. Bio je velika zvijezda u Francuskoj, a 1991. je bio u najužoj konkurenciji za nogometaša godine. Te je godine Marseille izgubio europski naslov u finalu protiv Roberta Prosinečkog i njegove Crvene zvezde.
3) STEVE McMANAMAN
Bivši veznjak Liverpoola prva je zvijezda koja je iskoristila 'Bosmanovo pravilo'. Prešao je u Real Madrid 1999. i osvojio dvije Lige prvaka s 'kraljevskim klubom'.
2) KEVIN KEEGAN
'Moćni miš' pružao je velike partije u Liverpoolu i Newcastleu, ali najbolja faza njegove karijere je ona za igranja u HSV-u. Tamo je u svoje prve dvije sezone oba puta proglašen najboljim nogometašem na svijetu. Osvojio je prvenstvo Njemačke i igrao finale Lige prvaka.
1) JOHN CHARLES
Ovog igrača sjećaju se samo starije generacije. Tipa kojeg su zvali 'Nježni div' navijači su obožavali za njegova petogodišnjeg igranja u Juventusu. Osvojio je tri prvenstva Italije, a godinama kasnije izabrali su ga za najboljeg stranca u povijesti kluba. A tamo je igrao i jedan Michel Platini... Zabijao je gotovo gol po utakmici u prosjeku.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare