To je to što me zanima!

Brzo, mijenjaj naslovnicu! Nije drama bila samo na travnjaku

Naslovnica je spremna. Spreman je i tekst. Minuta je 94. A onda Moura zabije i sruši Ajax. Ali ne samo Ajax, sruši i naslovnicu. Pa u nekoliko minuta pretrčiš kao lijevi bek Tottenhama da bi poslao novu
Vidi originalni članak

Ovo je naslovnica u 94. minuti. Nogomet. Nevjerojatno...

To su riječi Tonyja Moorea, sportskog novinara britanskog Daily Maila, koji se dnevno tiska u 1,2 milijuna primjeraka.

Te riječi možda nekome ne znače puno, ali oni koji su godinama u novinarskom poslu jako dobro znaju o čemu se radi.

Kasni su sati, tiskare imaju svoje rokove, za svaki probijen rok plaćaju se penali, svaka izmjena stranica košta...

U vrijeme vladavine interneta, koji 'jede' papir, posebno se pazi na te troškove jer transformacija i digitalizacija nisu samo najava i plan, one su nužne.

I onda imaš situaciju i spremnu naslovnicu, kao novinar s početka priče.

Pa u nekoliko minuta u redakciji pretrčiš kao lijevi bek Tottenhama u tim zadnjim dramatičnim minutama u Amsterdamu. Pa Lucas Moura zabije u 96. minuti. Sruši Ajax, ali ne samo Ajax, sruši i tvoju naslovnicu. I što sad?

Klub ti je u finalu Lige prvaka, a u tebi se bore demoni. Jedan skače od veselja, drugi je lud jer sad moraš trčati na drugi kraj redakcije i stavljati novu naslovnicu, a ova je baš 'sjela'. Pritom ne izbjegava klizeće startove protivničkih igrača, već čvrste i ponekad neumoljive rokove. 

Prva verzija naslovnice, koju su Englezi imali spremni u 94. minuti utakmice, bila je 'Heartbreak'. Bio je već spreman i tekst o herojskoj predstavi Tottenhama koja je završila 'slomljenim srcem'.

Samo koju minutu kasnije Lucas Moura zabio je za 3-2 i prolaz engleskog kluba. Minute su trebale za drugu naslovnicu 'Moura The Same'.

- Tako vam i treba kad nemate vjere - napisao je jedan korisnik na Twitteru, koji je kritizirao redakciju Daily Maila što u 94. minuti nije vjerovala.

No kritičar vjerojatno ne zna da u ovakvim situacijama, ne samo da postoje dvije ili tri verzije naslovnice, već postoje i barem dvije verzije teksta, spremnog za slanje u tiskaru. I da su obje napisane istim žarom.

Jer druge nema. 

A rušenje naslovnice? To je u ovom poslu kao u nogometu gol u sudačkoj nadoknadi. Dio igre i dio bavljenja ovim poslom. Kad smo kod nadoknade, odnosno produžetaka...

Ljeto 2018. godine. Naslovnica 'Sve ćemo vas napenaliti' bila je spremna.

Nismo dobili priliku 'napenaliti' Engleze, riješio je to Mario Mandžukić prije penala, srušio ih je u nadoknadi, njih i našu naslovnicu.

Baš nitko nije bio tužan zbog toga...
 

Idi na 24sata

Komentari 28

  • black_cat 09.05.2019.

    realno, Tottenham je bio bolji, kome mrsko, kome drago.

  • BarunMunchausen 09.05.2019.

    Prije par dana reko da će u finale Totenham. Napuhali su ovi dječji vrtić do nebesa pa ih ovi gladijatori pojeli. Svemir ne trpi hvalospjeve. Jedino poniznost i skromnost prolazi jer sve se u finalu dovodi u ravnotežu. I Ajax i Barca su napuhivani do nebesa pa im se to na kraju razbilo o glavu jer su se i sami počeli tako ponašati, bahato i k......to. Sad nastavite hvalospjeve a moje ekipe su u finalu.

  • lika hrvatska dika 09.05.2019.

    Nogomet može ponekad biti toliko nepravedan da baš onako fizički boli!!! Za mene je sinoć u 95.minuti završila ovogodišnja LP jer ziher neću gledati ona kolinijalna, prosrpska smeća kako se loptaju po Madridu!!! Samo da mi je znati gdje je Brick pronašao 5 minuta nadoknade, ma fuj!

Komentiraj...
Vidi sve komentare