To je to što me zanima!

Poništili su Uefinu odluku: City će i dalje igrati u Ligi prvaka!

UEFA je City kaznila u veljači zbog ozbiljnog kršenja pravila financijskog fair-playa između 2012. i 2016. godine. Izbačeni su iz svih europskih natjecanja, a sada ih je CAS spasio...
Vidi originalni članak

Manchester City ostaje u Ligi prvaka, odlučio je Sportski arbitražni sud!

UEFA je City kaznila u veljači zbog ozbiljnog kršenja pravila financijskog fair-playa između 2012. i 2016. godine. Izbačeni su iz svih europskih natjecanja, a jedan od razloga drakonske kazne je taj što Uprava Cityja nije surađivala s istražiteljima. Osim suspenzije, klub je kažnjen s 30 miijuna eura.

City se žalio, a CAS je danas poništio Uefinu odluku i presudio u korist momčadi Pepa Guardiole. City ćemo tako i sljedeće godine gledati u Ligi prvaka, a morat će jedino isplatiti 10 milijuna eura kazne, što sumnjamo da će im biti neki problem. 

- Većina navodnih kršenja pravila za koje je City optužen nije utvrđena ili je zastarjela. Optužbe u vezi ometanja istrage su tu manje bitne i smatramo da nije prikladno zbog toga zabraniti sudjelovanje klubu u Uefinim natjecanjima. Smatramo da je prikladno smanjiti početnu kaznu Uefe za dvije trećine, tj. na 10 milijuna eura - objavio je Sportski arbitražni sud. 

Ova odluka najvjerojatnije znači ostanak Pepa Guardiole, ali i najboljih igrača. Prijetio je egzodus glavnih zvijezda u slučaju suspenzije u Europi, ali klub se ipak spasio. Ova vijest se baš i neće svidjeti Manchester Unitedu, Leicesteru i Chelseaju. U slučaju da je City izbačen iz Europe, petoplasirani klub Premier lige bi se plasirao u Ligu prvaka. A ovako im slijedi lov za treće i četvrto mjesto.

Istragu je još 2018. potaknula sva sila emailova i dokumenata koje je objavio njemački Der Spiegel. Gazda Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan je prikazivao kako je kompanija Etihad dala 67,5 milijuna funti za sponzorstvo na dresu, a zapravo je Etihad dao samo 8 milijuna dok je ostalo iskrcavao sam bin Zayed kroz svoju kompaniju Abu Dhabi United Group.

Inače Spiegelov izvor bio je Rui Pinto, Portugalac sa 147 kriminalna prekršaja uključujući hakiranja i slične cyber-zločine. City je pak od početka tvrdio da je nepravedno podvrgnut neprijateljski nastrojenoj istrazi i jednako takvom procesu te da će Uefi podastrijeti 'neoborive dokaze o svom poštenom poslovanju u nogometnom svijetu'.

Istražna komisija ih je još 2014. upozorila da ima 180 milijuna eura gubitaka kroz dvogodišnje razdoblje, a dozvoljeno je bilo - 45 milijuna! Sklopljen je tada dogovor da se neće ići prema drastičnim sankcijama nego klubu dati vremena da priliv novca dovede u red, ne silnim ulijevanjem milijuna nego kroz zaradu od TV prava, prodaju igrača, prodaju klupskih dresova i malog milijuna ostalih navijačkih rekvizita, prodaju ulaznica i sve ostale kanale prihoda uključujući i one u konačnici najsumnjivije - sponzorske.

Financijski fair-play uveden je 2011. kako bi se izbjeglo pretjerano trošenje klubova na plaće igrača. Uefa je optužila City da su upravo to i radili, ali sada ih je spasio Sportski arbitražni sud...

Idi na 24sata

Komentari 111

  • Obi-Wan Kenobi 13.07.2020.

    Prevelika je lova tu u pitanju. City je europski velikan i rađe neka oni igraju nego Leicester, Wolvesi ili Sheffield.

  • kalegospodarvremena 13.07.2020.

    Pravila očito vrijede samo za male klubove, dok ostali mogu trošiti do mile volje. Koja smijurija od fair playa i Uefe.

  • 13.07.2020.

    Čuj UEFA, najkorumpiranija organizacija u Europi se našla dijelit pravdu hahaha. Po toj logici možemo odmah izbaciti PSG i Chelsea, a Juventus kompletno izbrisat kao klub. Podrška City-ju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare