To je to što me zanima!

Čvrste sportske utvrde: Nema zraka, ima divljaka...

Na nekim gostovanjima šanse najčešće nemaju ni najveće i najmoćnije momčadi. Ili zbog agresivnih navijača, tradicije ili zbog - nedostatka kisika
Vidi originalni članak

Ma, kakva pobjeda, koga to briga?! Tamo je najbitnije izvući živu glavu, rekao je jednom Milan Rapaić uoči gostovanja njegova Diyarbakirspora kod Malatyaspora. Tu nedjelju Miki je krenuo izvesti korner, a pokraj glave mu je proletio nož.
Ovo je jedan od najekstremnijih primjera gdje zbog “divljaka” s tribina tamo sport nestaje, ali postoje mnogi tereni gdje je zbog njihovih specifičnosti jednostavno nemoguće igrati. Pa bilo navijača na stadionu ili ne. Na najgori mogući način to je u srijedu saznala Argentina primivši šest komada na 3641 metara visokom stadionu u Boliviji.
Svojedobno je zbog žalbe mnogih reprezentacija Fifa razmišljala da im zabrani igrati tamo, ali ipak su na kraju odustali.
Najveći “domaćinski” fenomen kod nas su Jazine. Tamo su padali i Real i Žalgiris, koji su tada bili među najjačim europskim momčadima. No tamo jednostavno ima nešto protiv čega nitko ne može. Čim gosti uđu u Jazine, gube 15 razlike i prije negoli je utakmica počela.

1) U LA PAZU SE NE MOŽE NI DISATI NI POBIJEDITI
Nije prošlo ni 15 minuta utakmice, a nogometaši Argentine više nisu mogli doći do daha. Stadion u La Pazu je na 3641 m visine, zrak je dosta prorijeđen i samo Bolivijci, koji su već naviknuti na to, tamo mogu igrati. A Messi, Agüero i društvo, koliko god veliki igrač bili, tamo postaju samo prosječni. Ista ta moćna Bolivija onog trenutka kad se spusti u nizine, ne može pobijediti nikog.
2) U QUITOU SU GUBILI I BRAZIL I ARGENTINA
Stadion Atahualpa nalazi se na 2850 metara nadmorske visine. Samo se stadion u La Pazu nalazi na većoj nadmorskoj visini. Ekvador je do početka kvalifikacija za SP 2010. dobivao sve utakmice na domaćem terenu. Tek su u ovim kvalifikacijama gosti uključujući i peterostruke svjetske prvake Brazilce uspjeli osvojiti poneki bod.
3) OLYMPIACOS U DVORANI NEMIRA I NEPRIJATELJSTVA
Dvorana mira i prijateljstva u Pireju gdje igraju košarkaši Olympacosa sve je samo ne mirna i prijateljska. A još kad dođe Panathinaikos, pretvara se u bojno polje. Leti kamenje, palice, šake...
4) U 19 GODINA SAMO JEDAN PORAZ NA MAKSIMIRU
Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je samo jednu natjecateljsku utakmicu na stadionu Makimir u 19 godina. U rujnu 2008. godine dobila nas je Engleska 4-1.
5) U VRAPČIĆIMA PREKID ČIM BI GOSTI POVELI
Velež iz Mostara bio je na početku Premier lige BiH jedan od najuspješnijih domaćina u Europi. U Vrapčićima su navijači prekidali utakmice čim bi domaćin gubio.
6) MOTKAMA I NOŽEVIMA NA PROTIVNIKE
Fenerbahče, Galatasary i Bešiktaš najviše su se pribojavali gostovanja u Diyarbakiru. Na stadionu Ataturk domaći su navijači protivničke igrače dočekivali motkama i noževima.
7) U JAZINAMA BI TEŠKO DOBILI I LAKERSI
“Ludnica” u Jazinama kroz povijest je pomela mnoge najveće europske momčadi. Navijači su tamo protivniku na vratu, svoje igrače bacali bi u trans i zajedno rušili sve po redu.
8) U GRUŽU NITKO NEMA ŠANSE UZETI NI BODA
Pro Recco, Vasas, Honved... Ždrijeb je iz godine u godinu u Gruž dovodio najbolje europske momčadi, no tamo su svi odreda padali. Ma koliko god moćni bili u tom trenutku.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • JAX 04.04.2009.

    ispravci turski trojac se boji tamo igrat zbog toga sto su tamo kurdi pa je zato neprijateljska tamosfera u maksimiru smo gubili i od francuske doduse u prijateljskom ogledu a u lapazu je moguce disati i pobijediti ako dodes neki tjedan ranije da se priviknes na atmosferu

  • nogometas05 04.04.2009.

    Ovo za Jazine i Gruž su idiotarije..ja jako dobro pamtim kad ih je Cibona dobivala kao i Mladost Juga..stoga novinari ne kenjajte!

  • hrvoje123456 04.04.2009.

    Desava se i najboljima .

Komentiraj...
Vidi sve komentare