To je to što me zanima!

Dan kad je cijeli svijet upoznao vatrene, ali i hrvatske huligane

Na današnji dan prije 25 godina hrvatska je reprezentacija ostvarila jednu od najvećih pobjeda u povijesti, svoj prvi veliki skalp. U Palermu je svladala Italiju 2-1. A na isti dan prije pet godina u Milanu je odigrala 1-1
Vidi originalni članak

Prije toga navijestila je Hrvatska kakva je nogometna sila izašla iz raspada Jugoslavije pobjedama nad Meksikom 3-0 i prije svega u Valenciji nad Španjolskom 2-0.

No, bile su to prijateljske utakmice, a znate kako se na njih gleda...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

A onda je došao i prvi nastup Hrvatske u kvalifikacijama, bila je to borba za Euro 1996. godine, i nakon pobjede u Estoniji (2-0) i nad Litvom kod kuće (2-0), prva velika natjecateljska utakmica "vatrenih". Palermo, 16. studenoga 1994. i svjetski doprvak Italija .

Utakmicu je vodio Tomislav Ivić jer Ćiro Blažević bio je kažnjen zbog incidenta na utakmici Auxerrea i Dinama.

Pamti se kako se jedan talijanski medij ismijavao iz Slavena Bilića i njegovog mucanja, napisavši "Ba-Ba-Baggio", ali još se više pamte dva gola Davora Šukera i pobjeda 2-1. Pobjeda nakon koje je nogometni svijet upoznao "vatrene"!

Šuker je golove zabio u 32. i 57. minuti, a Dino Baggio pogodio je u 89. za krajnjih 1-2. A pogledajte koliko se svjetskih asova sučelilo na terenu:

Italija: Pagliuca, Negro, Panucci, Albertini (od 54. Di Matteo), Costacurta, Maldini, Lombardo, D. Baggio, Casiraghi, R. Baggio, Rambaudi (od 46. Donadoni). Izbornik Arrigo Sacchi
Hrvatska: Ladić, Brajković, Jarni, Štimac, Jerkan, Bilić, Asanović, Prosinečki (od 57. Mladenović), Šuker, Boban, Jurčević (od 89. Kozniku). Izbornik Tomislav Ivić

Istoga dana prije pet godina Italija i Hrvatska odigrali su i kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2016. u Milanu. Niko Kovač bio je izbornik, završilo je 1-1 uz Perišićev gol, Modrićevu ozljedu zbog koje je pauzirao više mjeseci, ali i ispad šačice huligana na tribini s hrvatskim navijačima.

Zbog njih utakmica je bila prekinuta na desetak minuta, osramotili su Hrvatsku, a HNS je kažnjen s 80.000 eura i zatvaranje dijela tribine.

U toj su utakmici 16. studenoga 2014. Talijani poveli golom Candreve u 11. minuti, izjednačio je Perišić u 15., a igrali su:

Italija: Buffon, De Sciglio, Darmian, Ranocchia, Chiellini, Pasqual (od 28. Soriano), Candreva, De Rossi, Zaza (od 63. Pelle), Marchisio, Immobile (od 52. El Shaarawy). Izbornik Antonio Conte

Hrvatska: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Pranjić, Modrić (od 28. Kovačić), Brozović (od 83. Badelj), Rakitić, Perišić, Olić (od 68. Kramarić), Mandžukić. Izbornik Niko Kovač

Idi na 24sata

Komentari 35

  • mirotvorac2 16.11.2019.

    goonies

  • samostalnireferent 16.11.2019.

    Italija je tada bila strašna ekipa, kada se sjetim '94 i kako su igrali na Mundijalu, maestralno, šteta onog nes(p)retnog penala Baggia u finalu protiv Brazila, trebali su biti prvaci. Sve do jednog igrača koji su tada igrali su apsolutno respektabilna imena tadašnjeg nogometa, creme de la creme, bili su strašni, sami pogled na momčad izaziva strahopoštovanje. I onda dođemo mi Hrvati u Palermo i pobjedimo ih 1-2. :)

  • Stiv_Maden 16.11.2019.

    Kaj nije Igor Stimac zabio drugi gol Talijanima u Palermu '94?

Komentiraj...
Vidi sve komentare