To je to što me zanima!

Dan kada se u Engleskoj igra nogomet. I još malo nogometa

Dok u većini europskih liga, pa i u Hrvatskoj, sportaši oko Božića uglavnom miruju, u Engleskoj je vrhunac sezone. Nogomet se na 'Boxing Day' tamo igra od 1860.
Vidi originalni članak

Dok čitate ovaj tekst, vjerojatno boravite u svom domu i uživate u obiteljskom zajedništvu gledajući ono što vam božićni televizijski program nudi. U Hrvatskoj je 26. prosinca neradni dan ; blagdan Svetog Stjepana, a malo koji sportaši ovih dana moraju na teren izuzev košarkaša naših najboljih klubova koji nastupaju u ABA ligi.

Povijest 'Boxing Daya'

U Engleskoj je, međutim, potpuno suprotno. Popularni "Boxing Day" dan je kada svi nogometni zaljubljenici mogu uživati u utakmicama svog najdražeg premijerligaškog kluba, a nogomet na Otoku gaji tu tradiciju više od stoljeća i pol . Iako porijeklo naziva "Boxing Day" nema veze sa sportom, jedan je događaj na dan 26. prosinca bitno promijenio sliku britanskog sporta.

Bila je godina 1860. , a priče oko sporta s nogoloptanjem još su bile u povojima. Na Stjepandan te godine dva su najstarija nogometna kluba, Hallam i Sheffield , odigrali utakmicu na Sandygate Roadu u gradu Sheffieldu. Iako su tada pravila nogometne igre bila dosta nejasna, pa i dozvoljavala igranje rukom , utakmica je završila sa samo dva gola u mreži (pobjedom Sheffielda 2-0), a ostalo je povijest . Bila je to prva službena nogometna utakmica između dvaju klubova , a ljetos su na istom mjestu iste momčadi odigrale reprizu.

Otad pa do kraja 1950-ih nogometne utakmice u najvišem rangu engleskog nogometa igrale su se svake godine na Božić ili "Boxing Day", kada su nogometne glave ipak odlučile preseliti cijeli program na drugi dan Božića . U sastavljanju parova vodilo se računa da lokalni rivali igraju jedni protiv drugih kako njihovi navijači ne bi morali putovati na duže relacije u blagansko vrijeme.

Kratkoća puta bila je pozitivna strana takve odluke, no sa sobom je donijela i poneke probleme . Poznato je da su huligani u Engleskoj u drugoj polovici prošlog stoljeća bili skloni neredima, a nešto se slično dogodilo 26. prosinca 1979. u sheffieldskom okršaju Wednesdaya i Uniteda. Tadašnji trećeligaški derbi na stadion je privukao rekordnih 50.000 ljudi , Wednesday je dobio 4-0, a 50-ak navijača privedeno je .

Gotovo sedam golova po utakmici 1963.

Statistički najzanimljiviji "Boxing Day" svakako je bio onaj 1963. , kada je u deset utakmica engleske prve divizije palo čak 66 (!) golova . Fulham je tada dobio Ipswich čak 10-1 , a tek su nešto manje uvjerljivi bili Blackburn kod West Hama ( 8-2 ), Liverpool protiv Stokea te Burnley protiv Manchester Uniteda ( 6-1 ).

Unitedu jedan poraz u 22 utakmice

"Crveni vragovi" možda su se tada posramili svog nastupa na 26. prosinca, no formiranjem Premier lige 1992. počeli su tradiciju najuspješnijeg kluba koji je igrao dan nakon Božića . Dogodilo se to 22 puta, a od toga su izgubili jedan jedini put , od Middlesbrougha 2002. ( 1-3 ). Slavili su čak 19 puta i dvaput remizirali. Odmah iza Uniteda je Arsenal s 15 pobjeda u 22 utakmice.

Postoje i golgeteri koji su 26. prosinca bili posebno inspirativni. Prvi među njima legendarni je napadač Liverpoola i još nekolicine premijerligaša Robbie Fowler (39) koji je najefikasniji strijelac na Stjepandan s osam golova . Samo su gol iza ostali Thierry Henry i Robbie Keane , a do šestice je došao Theo Walcott koji bi ih mogao prestići u dresu Arsenala već danas protiv QPR-a ako mu Arsène Wenger da šansu nakon što se 25-godišnjak oporavio od ozljede prepona.

Chelsea otvara 'Boxing Day' 2014.

Ovogodišnji program "Boxing Daya" (18. kolo) otvorit će lider Chelsea protiv četvrtoplasiranog West Hama na Stamford Bridgeu (13:45) utakmicom koja će trasirati put Mourinhove momčadi u nastavku sezone. "Bluesi" se na putu prema naslovu prvaka mogu pouzdati i u statistički podatak koji govori da su posljednji put kad su bili prvi na ljestvici na Božić ujedno i osvojili naslov prvaka (2005./2006.), a njihovu treneru to je uspjelo sa svakim klubom koji je vodio (Porto, Chelsea, Inter, Real Madrid).

Liverpool, koji je zadnji put slavio još 2010. godine i treći je klub s najuspješnijim skorom na Štefanje, od 16 sati gostuje kod Burnleyja, a trener Brendan Rodgers nada se da će se nastaviti tradicija njegovih današnjih domaćina koji nikada nisu pobijedili na "Boxing Day" , baš kao ni Hull ni Swansea. Drugoplasirani Manchester City ide u goste WBA-u, dok će njegov gradski rival United povratak pobjedama nakon remija kod Aston Ville tražiti na Old Traffordu protiv Pardewova Newcastlea.

I dok gore spomenuti hrvatski sportski kolektivi uglavnom miruju, većina premijerligaša odigrat će četiri utakmice u samo devet dana . Već je u nedjelju novo, 19. kolo, program ne miruje niti na samu Novu godinu , a u ligaškoj pauzi do desetog dana 2015. igra se treće kolo FA kupa (2.-6. siječnja).

Sviđalo se to nama ili ne, Englezi znaju kako blagdane učiniti posebnima u sportskom smislu . Navijači se zasigurno vesele "Boxing Dayu", a pitanje je što na to sve kažu oni koji moraju igrati toliko utakmica u kratkom razdoblju. Bilo kako bilo, i ovih nas dana na Otoku očekuje pravi božićno-novogodišnji spektakl .

"Boxing Day" 2014., raspored

  • Chelsea - West Ham (13:30, SK1 )
  • Manchester United - Newcastle United (16:00, SK1 )
  • West Bromwich Albion - Manchester City (16:00, SK2 )
  • Burnley - Liverpool (16:00, SK3 )
  • Crystal Palace - Southampton (16:00)
  • Everton - Stoke City (16:00)
  • Leicester City - Tottenham (16:00)
  • Sunderland - Hull City (16:00)
  • Swansea City - Aston Villa (16:00)
  • Arsenal - Queens Park Rangers (18:30, SK1 )
Idi na 24sata

Komentari 21

  • šanto5 27.12.2014.

    Svaka čast na dosljednosti i tradiciji...ali Božić je Božić....barem za nas katolike!

  • 26.12.2014.

    Odojak i francuska salata na stolu, SK 1 na TV-u i uživanje u Boxing dayu je bilo potpuno! :)

  • torcida_dinamo 26.12.2014.

    Eh taj pojam Boxing day. Darivanje. Sjecam se 1999.-te, tada su djeca Engleske darivala paketice za djecu u Bosni, bez obzira na naciju i vjeru. Jedan sam dobio u crkvi, a drugi u skoli. Sjecam se i dan danass imena te djece, Luke iz Playmoutha i Adam iz Birminghama. Pokloni su bili u kutiji od cipela, (box), prelijepo iskustvo

Komentiraj...
Vidi sve komentare