To je to što me zanima!

Danska predstavila dresove za SP u čast poginulim radnicima

Boje žalosti, napisali su uz objavu dresova koje će danska reprezentacija nositi u Kataru kako bi ukazali na kršenje ljudskih prava zemlji domaćinu Svjetskog prvenstva
Vidi originalni članak

Danska nogometna reprezentacija će na nadolazećem Svjetskom prvenstvu u Kataru ove godine nositi dresove kojima će uputiti kritiku na stanje ljudskih prava u zemlji domaćinu. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

"Boje žalosti", napisali su na Instagramu iz Hummela, proizvođača opreme koji je izradio dresove za dansku reprezentaciju. 

"Iako cijelo vrijeme podržavamo dansku reprezentaciju, to ne treba miješati s podrškom manifestacije za koju je tisuće ljudi dalo svoj život", dodali su.

Ovim predstavljanjem dresova ispunili su obećanje danskog nogometnog saveza iz studenog prošle godine kada su najavili da će provesti niz mjera kako bi ukazali ina kršenje ljudskih prava, a jedna od tih upravo su dresovi u crnoj, crvenoj i bijeloj boji. Sve tri verzije su u skladu s Fifinim pravilima prema kojima su zabranjene političke poruke na dresovima. 

Otkako je bogata arapska država dobila domaćinstvo Mundijala u prosincu 2010., prosječno je 12 migrantskih radnika poginulo svaki tjedan. U deset godina umrlo je najmanje njih 6500, objavio je Guardian

Službena je to brojka koja je u izvještaju obuhvatila radnike koji su većinom iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke, ali neslužbene brojke preminulih vjerojatno su i veće s obzirom na to da u statistiku nisu uvršteni podaci državljana drugih zemalja kao ni slučajevi iz posljednje dvije godine. 

Danska, koja se trenutačno nalazi na desetom mjestu Fifine ljestvice najboljih reprezentacija, ovim će putem iskoristiti svoj nastup na Svjetskom prvenstvu kako bi jasno iskazala stavove po pitanju kršenja ljudskih prava. 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Space Burek 29.09.2022.

    Svaka čast Dancima. Samo meni još uvijek nije jasno kako se svi nisu pobunili protiv ovog cirkusa. Praktički u pola sezone se pravi pauza kako bi se igralo SP... u 10. mjesecu će se igrati svaka 3-4 dana a nakon toga 10ak dana pauze pa SP. Hrpa igrača će se ozljediti zbog fifine korupcije.

  • 29.09.2022.

    Po zaljevskim arapskim zemljama već godinama dolazi jeftina robovska radna snaga iz Indije, Filipina i ostalih siromašnih zemalja jugoistočne Azije i rade i po 16 sati dnevno i to za siću. Da nije bilo SP, većina vas ne bi nikad čula za ovakve stvari. Možda bi i čuli, ali vas ne bi bilo briga. Al eto, SP je u nogometu, svi sad glumataju neke moralne vertikale.

  • NIKE 28.09.2022.

    Koji k* ovo uopće znači ?? Stavi na dres ljude, očite simbole. Neka na prvu im padne na pamet kakva su neljudska država.

Komentiraj...
Vidi sve komentare